Sačuvano stanište kukureka u Malošištu- humusni sloj sa lukovicama bezbedno premešten

Jedino poznato stanište u Srbiji strogo zaštićene bilјne vrste polјski kukurek (Hypecoum pseudograndiflorum Petrović) u selu Malošište, u opštini Dolјevac, koje je bilo ugroženo  zbog radova na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, jer se nalazi upravo uz ovu železničku deonicu, zalaganjem i saradnjom svih nadležnih službi sačuvano je, a deo zemljišta koji je morao da se pomeri zbog radova, bezbedno je odložen na sigurnu lokaciju.

Kako su nam rekli u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, kancelarije radne jedinice u Nišu, izvođač radova, Železnice Srbije i lokalna samouprava Doljevac bili su veoma predusetljivi i spremni za svaki vid saradnje i mogućeg rešenja kako bi se ovo stanište očuvalo.

Sa leve strane pruge, gledano iz pravca Doljevca ka Maloišištu, deo humusne zemlje, gde se  nalazio najveći broj jedinki poljskog kukureka, pažljivo je sklonjen na desnu stranu pruge.

Jedan deo humusa biće vraćen nakon završetka radova, ali za svaki slučaj stručnjaci iz Zavoda za zaštiti prirode Srbije uzeli su određeni deo zemljišta sa lukovicama kako bi, u najgorem slučaju, sačuvali seme ove izuzetno ugrožene biljne vrste.

Dodaju, da su juče stručnjaci iz Zavoda  nadgledali radove i uklanjanje sloja zemljišta sa lukovicama poljskog kukureka i nadaju se da će na proleće, pošto je sve urađeno po pravilima, žuti cvetovi opet krasiti ovaj deo Malošišta.

Naime, prema podacima iz „Crvene knjige flore Srbije“ polјski kukurek je jedna od najugroženijih vrsta u flori Srbije, s obzirom na to da je opstala samo na ovom jednom lokalitetu i to u našoj opštini, što i piše u studiji „Stanište polјskog kukureka“ Ministarstva zaštite životne sredine. Konkretno, prema ovoj studiji, a imajući u vidu karakter i vrednost prirodnog dobra, trebalo bi da budu zabranjeni radovi i aktivnosti na ovom području.

Polјski kukurek u Malošištu raste na površini od oko 2 hektara, koja je najvećim delom u javnoj (96,81%) i malim delom u privatnoj (3,19%) svojini, a Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno je pokrenulo postupak  zaštite njegovog staništa.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *