Sečenjem kolača i predavanjima o liku i delu Sv. Save obeležena školska slava u Srednjoj školi Doljevac

Savindan, školska slava, danas je obeležen u svim školskim ustanovama na teritoriji naše opštine,od predškolaca, preko osnovaca, do djaka i profesora u Srednjoj školi Doljevac. Uz sečenje slavskog kolača, kao i predavanjima o liku i delu Sv.Save, danas je i u Srednjoj školi Doljevac, odata počast jednoj od najznačajnijih ličnosti naše srednjevekovne istorije, osnivaču srpske crkve, koja ga slavi kao sveca, ali i utemeljivaču srpske srednjevekovne književnosti.

U prisustvu paroha kočanskog, oca Bratislava, profesora i djaka, presečen je slavski kolač. Domaćin slave bio je direktor ove obrazovne ustanove Bratislav Kitanović. Predavanje na temu “Značaj Sv.Save za srpsku kulturu” pripremila je i prezentovala profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Petrović.

Inače, praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Raduje da je obeležavanje Savindana i ove godine naišlo na veliki odziv svih školaraca, njihovih učitelja, nastavnika i profesora u našoj opštini, a njihov elan, posvećenost i doprinos obeležavanju ovog značajnog i velikog praznika za sve nas, a djake i prosvetare naročito, su za svaku pohvalu. Srećna slava!

J.Kozomara

Foto: Srednja škola Doljevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *