Škole u opštini Doljevac nizom aktivnosti obeležavaju Dečju nedelju

Danas je počela Dečja nedelja, pod sloganom “Dete je dete, da ga volite i razumete”. Svake godine, tradicionalno, prva nedelja u oktobru mesecu posvećena je deci, odnosno tada se obeležava Dečija nedelja. Ovogodišnje obeležavanje ove značajne nedelje je skromno, u okviru odeljenja, zbog aktuelne epidemije korona virusa. Dečija nedelјa biti obeležena u duhu zaštite, unapređenja i promocije svih dečjih prava i podsećanja šta kao društvo činimo i činićemo da podržimo viziju sveta u kojem svako dete ima mogućnost da ostvari svoj puni potencijal bez diskriminacije, da je zaštićeno, volјeno i poštovano i da ima mogućnost da učestvuje u donošenju odluka koje utiču na njen ili njegov život, a u duhu naše tradicije i Konvencije o pravima deteta i svih pozitivnih međunarodnih i domaćih propisa.

Doljevačke škole obeležiće Dečiju nedelju nizom aktivnosti, koje će biti održane u školskom dvorištu uz poštovanje svih epidemioloških mera. OŠ „Vuk Karadžić“ odeljenje u Malošištu prema planu danas obeležava   „Plavi dan“, a učenici  u dogovoru sa učiteljima trebalo bi da obuku plave majice,  crtaće u školskom dvorištu na temu dečjih prava i praviće odgovarajuće panoe u učionicama  ili u hodniku škole.

Utorak je „Crveni dan“  i u skladu sa tim svi učenici bi trebalo da obuku nešto crveno, a od aktivnosti biće organizovana akcija „Drug-drugu“, odnosno razmena knjiga između drugova i drugarica u odeljenju.

Mini koncertom u dvorištu škole biće obeležem treći dan Dečije nedelje u školama u opštini Doljevac i ovaj dan je tamtski, učenici bi trebalo da obuku nešto zeleno jer je „Zeleni dan“.

U četvrtak „Beli dan“  biće održane sportske aktivnosti u školskom dvorištu, učenici će nosti bele majice.

U petak učenici će obući nešto žuto kako bi obeležili „Žuti dan“ u okviru Dečije nedelje, a u školama biće održane radionice pod nazivom „Želim da razumeš“.

Dečija nedelja, podsetimo,  traje od 4. do 10. oktobra, a  cilj je ujedinjenje svih društvenih aktera radi  kontinuiranog pobolјšanja položaja deteta. Ona je i prilika da se ukaže na postignuto, ali i na nedostajuće u oblasti promocije i zaštite dečjih prava.

Tradicija Dečije nedelјe je veoma duga – na ovim prostorima se obeležava od 1934. godine, od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelјi dece Srbije uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine se nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *