Školska slava, Sv.Sava, svečano obeležena i u školi u Knežici

S velikom radošću i posebnim elanom, školska slava Sv. Sava obeležena je u svim odeljenjima doljevačke OŠ “Vuk Karadžić”. Zahvaljujući angažovanju učenika, njihovih roditelja, učitelja i svih uposlenika škole, kao i sveštenika ovdašnjih parohija, ovaj svečani dan proslavljen je kako dolikuje, u čast utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, države i školstva, Sv.Save.

Svečano je bilo i u Knežici, odakle nam stižu ove fotografije vrednih djaka od 1.do 4.razreda i njihovih učiteljica Jasmine Mitić i Snežane Petrović, kao i predškolaca i njihove vaspitačice Jelene Mladenović.

Pored priredbe, u saradnji sa parohom, ocem Djordjem, deca su prisustvovala Liturgiji u crkvi Sv.Petke u Ćurlini, a kako to običaji i tradicija nalažu presečen je i slavski kolač.

Inače, Sveti Sava se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova, koji ga proslavljaju kao svoju slavu. Pomenimo i to da je svečana pesma ispevana tokom 18. veka u slavu Svetom Savi, najstarija himna u Srba. Srećna slava!

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *