Sledeće sedmice počinje izadavanje e-recepata u Doljevcu

Doljevački Dom zdravlja, već u toku sledeće sedmice, trebalo bi da počene sa izdavanjem e-recepata, potvrdila nam je  direktorka ove ustanove dr Vesna Zlatanović. Kako ističe za sada lekari izdaju štampane recepte, sa rokom važenja od 6 meseci za pacijente koji boluju od hroničnih bolesti, a uskoro papirnati obrasci za terapiju biće potpuno izbačeni iz upotrebe.

Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni – sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana. Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest meseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lekova, jer hronično oboleli više ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. Recepti se automatski izdaju za šest meseci, a na realizaciju pristižu sukcesivno na 30 dana. E-recept u apoteci može da se realizuje sedam dana pre i sedam dana posle tog roka. Iako je procedura krajnje jednostavna, u apotekama kažu da ima pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara.

Kako kaže direktorka Doma zdravlja u Doljevcu dr Vesna Zlatanović  realizaciju e-recepta možemo očekivati u ovoj ustanovi već sledeće sedmice, čim budu dobili od Ministarstva zdravlja potrebne elektronske šifre za izdavanje e-recepta.

Kako ističe, na ovaj način posete izabranom lekaru, isključivo zbog propisivanja terapije, biće smanjene, tako da će izabrani lekari imati više vremena  da se posvete pacijentu i preventivi nego ranije.

U Srbiji se godišnje izda oko 60 miliona recepata, što je dosad zahtevalo i troškove za štampane obrasce. Projekcija je da će se ukidanjem papirnog recepta na godišnjem nivou uštedeti oko dva miliona evra.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *