Smiruju se vodotokovi u opštini Doljevac

Dom za invalidna lica u Doljevcu (Foto:Ljilja Mitić)
Dom za invalidna lica u Doljevcu (Foto:Ljilja Mitić)

Jedna od najtežih noći je za nama. Situacija sa poplavama se polako smiruje u opštini Doljevac, a šetete će se tek procenjivati. Bujični vodotokovi, pre svega i reka Toplica potopili su velike površine polja, ali i dvorišta i kuće. Pusta Reka je došla do granice vanredne odbrane odpoplava, ali od noćas više ne raste nivo reka. Od noćas vode stagniraju, a od jutros polako opadaju, medjutim za sobom su ostavile pustoš. Velike količine otopljenog snega uz kišu, plavile su sve pred sobom u Šarlincu, Šainovcu, Belotincu, Pukovcu, Mekišu, Orljanu, Malošištu jer kanali  za odvod i manje rečice nisu mogli da apsorbuju toliku količinu vode, tim pre jer i dalje nekim meštanima ovog kraja služe za bacanje smeća, što je situaciju višestruko pogoršalo. Jugbogdanovačka reka u Orljanu i Mekišu, Dulinski potok u Šainovcu, Kruševica u Belotincu, kanali u  Pukovcu i Malošištu, izlivali su se na sve strane. Manjih plavljenja bilo je čak i u Rusni i Kočanu, rekao nam je jutros Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac i član Štaba za vanredne situacije.

Prve procene nastale štete znaće se detaljnije danas posle sednice Štaba za vanredne situacije koja će biti održana u 11.časova, a još uvek nije poznat ni broj domaćinstava koja su poplavljena u našoj opštini, mada se pretpostavlja da ih ima preko stotinu.

Doma za invalidna lica u Doljevcu (Foto:D.Dinić)
Doma za invalidna lica u Doljevcu (Foto:D.Dinić)

Toplica se izlila u Doljevcu kod Doma za stare, potopljen je i podrum ove ustanove, a do izlivanja je došlo i na ulazu u naselje kod pogona EPS-a. Trenutno ekipe jakim pumpama izvlače vodu iz poplavljenih podrumskih prostorija Doma. Oko 150 kvadrata uglavnom magacinskog prostora je pod vodom u ovoj ustanovi, ali su radnici uspeli da tokom jučerašnjeg dana iznesu iz tih ostava sve namirnice, tako da je šteta daleko manja, no što je mogla da bude.

Šarlinac je i dalje najugroženije mesto u našoj opštini, ali ekipe su sačuvale naselje, podizanjem bedema, tako da je mnogo veća šteta sprečena. Šarlinac je inače bio ugrožen i slivanjem vode iz atara sela Voljčinac, koje su plavile najpre polja, a onda i domaćinstva.

Evakuisano je i  stanovništvo u Šainovcu i Mekišu, koji su iz predostrožnosti privremeno iseljeni iz svojih domova. Kako nam je rekla Danijela Kostić iz doljevačkog Crvenog krsta još u subotu je evakuisano nekoliko porodica iz Šainovca sa devet članova, koji su najpre bile smeštene u objektu Crvenog krsta,  a sada su u MZ Šainovac. Juče su izmeštene i četiri porodice sa ukupno 8 članova  iz Mekiša.

Toplica u Doljevcu(Foto:J.K.)
Toplica u Doljevcu jutros (Foto:J.K.)

Bilo je i odrona na putu Čečina-Rusna u dva navrata tokom jučerašnjeg dana, ali su nadležne ekipe tu putnu deonicu uspele da saniraju i obezbede nesmetan prolaz vozila.

Toplica kod Doma jutros (Foto:J.K.)
Toplica kod Doma jutros (Foto:J.K.)

U poslednjih dvadeset godina ovo je najveća površina teritorije naše opštine koja je zahvaćena poplavama, kažu nadležni. Zato je na snazi vanredna situacija, proglašena kako bi se mehanizacija i ljudstvo na najbolji mogući način upotrebili u saniranju štete.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *