Sneg dobrodošao pšenici

Sneg koji je padao protekle sedmice, dobro je došao usevima pšenice, kaže Zlatko Denić, popoljorevdni stručnjak, i dodaje da će sa snežnim pokrivačem pšenica dobiti neophodnu aktivnu količinu azota i vlagu, koja je i dalje deficitarna u zemljištu.

Denić  kaže da su usevi najzad dobili padavine, ali i napominje da je to sve još nedovoljno za pravilan razvoj pšenice i ječma. Takođe ističe da će snežni pokrivač pomoći da se pšenica zaštiti od niskih temperatura.

  • Sneg će naročito dobro doći usevima koji su sejani krajem novembra, pa čak i početkom decembra, stoga neće biti izmrzavanja pšenice koja je posejana van optimalnog roka- rekao je Denić u izjavi za radio Koprijan.

Takođe, sneg će obezbediti i izvestan procenat vlage u zemljištu.

  • U novembru i decembru nismo imali padavina, praktično smo imali suvu jesen, a sneg će obezbediti vlagu u zemljištu i tako će pšenica dobiti zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta-  kaže Denić.

On je istako da ovaj snežni pokrivač  toplotni izolator koji štiti pšenicu od niskih temperatura i omogućava bolje kaljenje i dodaje da su padavine došle u poslednjem trenutku.

M.Jovanović (foto RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *