Srbi krezuba nacija- predstavljamo 3 načina za nadoknadu nedostajućeg zuba

Svaki deseti građanin Srbije nema nijedan zub u vilici, podaci su Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”. Istraživanje je pokazalo da više od 700.000 građana Srbije bez zuba.

Da bi popravili ovu statistiku neophodni su preventivni zubni pregledi i edukacija dece od malih nogu.

Međutim, gubitak prirodnog zuba može biti traumatično iskustvo, do kog može doći iz više razloga, uključujući uznapredovalu infekciju zuba ili nezgodu.

Srećom, stomatologija a posebno njene grane kao što su protetika i implantologija imaju nekoliko mogućih načina za rešavanje ovog problema.

Svako od ovih rešenja ima svoje prednosti i mane, a cene se mogu drastično razlikovati, kao i situacija u kojoj je najbolje pribeći ovim rešenjima, piše permadent.rs.

Samo stomatolog na osnovu pregleda može da da procenu koje rešenje je najbolje za svakog pacijenta pojedinačno, a mi ćemo u ovom tekstu pokušati da objasnimo moguća rešenja i kada se koje može primeniti, kao i prednosti i mane svakog rešenja.

U nastavku teksta predstavljamo tri načina za nadoknadu nedostajućeg zuba

  1. Zubni implanti

Zubni implanti se često opisuju kao “zlatni standard” kada je reč o nadoknadi nedostajućeg zuba.

Ovo ne treba da čudi, jer osim što će rešiti estatski problem gubitka zuba, implant će sprečiti gubitak zubne kost i u pružiti najbolju stabilnost od svih drugih protetskih rešenja.

Sam implant predstavlja veštačku zamenu za prirodni koren zuba. Izrađeni od titanijuma, implanti se ugrađuju u zubnu kost pacijenta, i nakon procesa zarastanja u trajanju od šest do devet meseci u potpunosti oponašaju prirodni koren zuba.

Po zarastanju i vezivanju za viličnu kost pacijenta, zubni implant se opterećuje krunicom, koja po svom izgledu i boji u potpunosti odgovara okolnim zubima.

Najveća mana implanta je njihova relativno visoka cena. Prosečna cena zubnih implanta sa krunicom iznosi od 600 do 900 evra.

Trajanje implanta je tipično deset do petnaest godina, mada uz adekvatno održavanje oralne higijene, redovne stomatološke preglede i zdrave životne navike mogu dodatno produžiti njihov životni vek.

  1. Zubni mostovi

Zubni mostovi jedan su od najpopularnijih i najčešćih protectskih tretmana. Preduslov za ugradnju zubnog mosta je da prostor nedostajućeg zuba bude okružen sa po jednim zdravim zubom sa svake strane koji će nositi most.

Sam zubni most predstavlja niz od tri ili četiri krunice, a broj krunica zavisi od broja zuba koje je potrebno nadoknaditi.

Po jedan zdrav zub sa svake strane regije u kojoj se nadoknađuju prirodni zubi moraju se izbrusiti u debljini od oko 2mm, i na njih će biti zacementiran zubni most, odnosno oni će nositi zubni most.

Zubni most može se iskoristiti za nadoknadu jednog nedostajućeg zuba, i tada je zubni most sastavljen od tri člana. Kada je potrebno nadoknaditi dva vezana zuba, neophodno je ugraditi most od četiri krunice.

Cena mosta zavisi od tipa krunice, kao i da li se radi o tročlanom ili četvoročlanom mostu, ali u svakom slučaju reč je o jeftinijem rešenju, ali i inferiornom rešenju u odnosu na zubne implante.

  1. Proteze

Proteze su najpovoljniji način za nadoknadu zuba, posebno u slučajevima kada je neophodno nadoknaditi veći broj zuba, ili rešiti komplentu bezubost vilice.

Postoji veći broj zubnih proteza, uključujući:

  • Totalne proteze
  • Parcijalne pločaste proteze
  • Parcijalne skeletirane proteze

Kada se radi o kompletnoj bezubosti vilice, pacijenti su prinuđeni da odaberu totalnu protezu.

Privikavanje na totalnu protezu je generalno teško, a samo nošenje neudobno i ne pruža pacijentima dobar komfor.

Najčešći problemi sa totalnom protezom uključuju pomeranje i ispadanje proteze.

Kada pacijent ima zdrave zube u vilici, pristupa se izradi parcijalne proteze koja se vezuje za zdrave zube i nadoknađujuje nedostajuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *