Štab za vanredne situacije Doljevac: Nemojte spaljivati biljne ostatke!

Visoke temperature u letnjem periodu pogoduju nastanku požara, ali u većini slučajeva presudan je „ljudski faktor“, te iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac apeluju na poljoprivrednike da ne pale travu, ostatke od žetve i otpad na otvorenom prostoru. Za sada, kako kažu nadležni, nije dolazilo do požara na otvorenom, ali po nekom nepisanom pravilu, čim se završi žetva, poljoprivrednici počinju sa paljenjem ostataka na njivama, čime se mnogostruko povećava opasnost o požara većih razmera.

Iz Štaba upozoravaju da je paljenje vatre na otvorenom, pogotovu ostatke na njivama od žetve, strogo zabranjeno i veoma opasno, naročito  kada su visoke dnevne temperature.

Iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac podsećaju da nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne. Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom i spalјivanje bilјnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 dinara.

  • Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom- dodaju iz Štaba za vanredne situacije.

Štab za vanredne situacije u opštini  Doljevac apeluje na građane, a pogotovo na poljoprivrednike da ne pale biljne ostatke na svojim parcelama kako ne bi došlo do nekontrolisanih požara koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Povećanje ovakve vrste požara u ovom periodu jeste vezana za radove na poljoprivrednim dobrima i uništavanja biljnih ostataka na njivama, navodi se u saopštenju.

U ovom periodu poljoprivrednici često, radi lakše obrade zemljišta, na svojim parcelama spaljuju ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele vinograde i voćnjake, ali i na stambene ili pomoćne objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Nesavesni poljoprivrednici time ugrožavaju i svoje živote i živote svojih najbližih, a što je najgore oni u tom trenutku ne mogu da kontrolišu situaciju i vrlo često se dešava da praktično budu i povređeni ili da izgube život na takvim požarima, upozoravaju nadležni.

U saopštenju se dodaje da je rizik od požara povećan i usled toga što građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Podsećaju građane  da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spalјivanje ostataka strnih useva, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne.

Iz Štaba podsećaju da je zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru i da, ako dođe do požara prvo treba obavestiti Vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193 i nakon toga će biti upućena ekipa koja će sanirati takav događaj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *