Štab za vanredne situacije Doljevac: Paketi pomoći najugroženijima i dezinfekcija stambenih zgrada

Na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije u Doljevcu donete su nove mere. Jedna od najbitnih novina je podela paketa pomoći ugroženom stanovništvu opštine Doljevac, kao i  dezinfekcija zajedničkih prostorija stambenih zgrada i prostora oko zgrada.

Naime, kako je danas dogovoreno, pravo na pakete, koji sadrže osnove životne namirnice, imaju ugrožena lica sa prebivalištem na teritoriji opštine Doljevac i interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji opštine Doljevac, koja ispunjavaju propisane kriterijume, a to su osobe bez ikakvih primanja i korisnici socijalne pomoći koji nisu korisnici narodne kuhinje.

Ukoliko u takvom zajedničkom domaćinstvu ima šest ili više članova porodice, ta porodica može dobiti najviše dva paketa. Ukoliko u zajedničkom domaćinstvo žive dva ili više korisnika novčane socijalne pomoći paket dobija samo jedan od tih korisnika. Pravo na pomoć imaju i lica koja se nalaze na spiskovima predsednika saveta mesnih zajednica, a koja pripadaju najugroženijim socijalno-ekonomskim kategorijama stanovništva na teritoriji opštine Doljevac, a kojima od strane nosioca aktivnosti, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Doljevac, nije pružena pomoć do sada, u smislu isplaćene novčane naknade ili drugog oblika pomoći u periodu trajanja vanrednog stanja.

Za paket pomoći mogu se prijaviti i lica koja se nalaze u stanju neodložne socijalne potrebe i ne mogu za sebe i svoju porodicu obezbediti životne namirnice i to Centru za socijalni Doljevac 018/870-07, koji će odlučivati o odobrenju ove pomoći i Crvenom krstu Doljevac 018/870-079 svakog dana u vremenu od 9.00 do 14.00 časova.

Svi oni koji imaju pravo na paket pomoći dužni su da pre preuzimanja besplatnog paketa potpišu Izjavu kojom pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuju da ne ostvaruju nikakva primanja i prihode i da nisu u stanju da za sebe i svoju porodicu obezbede osnovne životne namirnice dok traje vanredno stanje.

Predvidjeno je da raspodela bude organizovana u prostorijama Crvenog krsta Doljevac, na adresi Vuka Karadžića 47 u Doljevcu, preko puta Doma za odrasla invalidna lica, a za lica preko 65 godina dostaviće se na kućnu adresu, uz primenu svih mera i uputstva za zaštitu i sprečavanje širenja epidemije virusa korona.

Takodje, na današnjoj sednici doneta je i odluka o dezinfekciji prostora ispred stambenih zgrada, kao i hodnika i zajedničkih prostorija u zgradama, hodnicima i stepeništima, što će biti uradjeno tokom vikenda. Podsetimo danas će po drugi put biti izvršena i dezinfekcija najprometnijih ulica u opštini Doljevac, najavljuju nadležni, a dezinfekcija prostora ispred prodavnica gde će i sutra najstariji gradjani u ranim jutarnjim časovima moći da odu u kupovinu namirnica, već je uradjena. Objekat Doma zdravlja dezinfikuje se, dodaju, dva puta dnevno.

od ostalih bitnih pitanja danas je na Štabu istaknuto da do sada nije bilo kršenja mere zabrane kretanja.

Inače, oko desetak starijih  ljudi dnevno traži pomoć u nabavci namirnica i lekova, a volonteri su svakog dana na terenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *