Štandovi zdrave hrane na Festivalu zdrave hrane u Klisuri

U sklopu Festivala zdrave u Klisuri  bilo je štandova sa presnom hranom, meda i medenih proizvoda, proizvoda od bundeve i nezaobilaznih slatkiša, ali pripremljenih po pravilima zdrave ishrane. Na manifestaciji, razne vrste proja, pripremio je  mlin „Stefanović“ iz Malošišta, porodica Milojković iz Klisure izložila je bundeve i tikve, a mališani iz Malošišta, učenici OŠ „Vuk Karadžić“, od hrane su napravili zanimljive kreacije i voće i povrće oživeli vidu životinja i drugih zanimljivih predmeta. Crveni krst Doljevac imao je prezentaciju presne hrane, a porodica Mitrović iz Klisure izložila je lekovite biljke našeg kraja.  Festival je bio propraćen i kulturno-umetničkim programom, a nastupila je folklorna grupa iz Čapljinca.

Jedan od izlagača na Festivalu zdrave hrane u Klisuri bio je i Zoran Stevčić iz Čečine, pčelar, koji pored standardnih vrsta meda i proizvoda od meda pravi i med od čalija.

  • Pčelarstvo je moj hobi, ali i više od toga. Proizvodim  kvalitetan bagremov, livadski i šumsko-livadski med, med u saću i saće u medu, medne poklopce…-rekao je Stevčić u izjavi za radio Koprijan.

On je dodao da svake godine uzorak meda, nakon vrcanja, nosi u Institut za javno zdravlje Niš gde dobija sertifikat o ispravnosti proizvoda.

  • Počeo sam 2010.godine da se bavim pčelarstvom, sada  imam pčelinjak sa oko dvadesetak košnica i najvažnije mi je da  proizvodim kvalitetan i zdravstveno ispravan med. Zato svake godine moj proizvod nosim na analizu kako bi kupci znali da je to pravi med i da mogu bezbedno da ga konzumiraju- rekao je pčelar iz Čečine.

Dodao je da u malim količina ima med od čalija, biljke koja je gotovo zaboravljena.

  • Med od čalije ima  tamno žutu boju, bez mirisa je, sa blagim, pomalo oporim ukusom. Brzo kristalizira, što ne utiče na njegov kvalitet, a predstavlja znak da je med pravi, prirodni. Ovaj med se preporučuje za jačanje imuniteta, snižavanje holesterola i prevenciju kardiovaskularnih bolesti -rekao je Stevčić.

Jednako zanimljiv je bio i štand Evgenije Đorđević iz Klisure  koja je napravila razne vrste banice.

  • Ja sam pre dve godine došla u Klisuru, rodom sam iz Belorusije.  Ljubav mog života našla sam preko interneta i eto mene ovde-rekla je kroz osmeh Egvenija.

Ona je za Festival zdrave hrane napravila banicu, odnosno pite, od jabuka, krompira, budneve, sira..

  • Ja sam prvi put, kada sam došla u Klisuru, probala banicu. Bila sam oduševljena. Sada sam, gledajući recepte na internetu, prvi put napravila razne vrste pita, ali i nezaobilaznu “sukanu banicu”- rekla je Evgenija.

Veliki broj posetilaca privukao je i slatki štand gde su bili izloženi kolači poput bakinog kolača, palačinki, raznih slatkih, sitnih kolača. Ove slatkiše napravio je mladi Nemanja Stanković iz Niša, koji pohađa Ugostiteljsku školu, smer poslastičarstvo i želeo je da ovdašnjim građanima prezentuje svoje umeće.

Ništa manje pažnje nije privukao ni kreativni kutak đaka OŠ “Vuk Karadžić” gde su mališani, uz pomoć svojih učitelja i nastavnika, napravili životinjsko carstvo od voća i povrća.

Posetioci su uživali i u kulturno-umetinčkom programu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *