Susreti prosvetnih radnika u Doljevcu 6. i 7. aprila

Sa jedne od ranijih manifestacija

Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu, osamnaesti po redu, biće održani u Doljevcu 6. i 7.  aprila. Bogat program pripremljen je za proslavu punoletstva ove manifestacije, najavljuju organizatori. Pored učesnika iz naše zemlje, u programu će učestvovati i gosti iz Makedonije, kao i ovdašnji djaci.

Svake godine menjamo mesto otvaranja,  u želji da posvetimo pažnju svim doljevačkim naseljima. Prošle godine bili smo u Knežici, a ovoga puta smo odabrali  Šarlinac, kaže Vlasta Cenić, profesor književnosti i organizator ove manifestacije.  –Doleze nam prosvetni radnici, knjževni stvaraoci za decu iz cele zemlje, kao i dve pesnikinje, učiteljice iz Makedonije.

Medju gostima će biti i Goran Joksimović iz Kragujevca, učitelj i rukovodilac Ministarstva prosvete odeljenja u Kragujevcu, zatim Mile Radović direktor biblioteke u Kraljevu, učiteljica Biljana Miljković takodje iz Kraljeva,kao i dr Miomir Milinkovića sa Učiteljskog  fakulteta u Užicu, koji  će održati i predavanje ovdašnjim prosvetnim radnicima na temu “Nastavnik govornik” u četvrtak  06.aprila od 19h.

Iz programa preporučujemo “Javni čas poezije” koji će biti održan u petak 07.aprila od 11. časova u Javnoj biblioteci u Doljevcu. Času poezije prisustvovaće svi gosti, a u programu će učestvovati i učenici OŠ “Vuk Karadžić” iz svih doljevačkih naselja.

Programske aktivnosti nastavljaju se u Kočanu. “S pesnicima na jutrenju” je  zanimljiv dogadjaj koji se organizuje peti put, u okviru Susreta prosvetnih radnika, a u kojem, ovoga puta, učestvuje pojac izvornih  narodnih pesama Aleksa Djurdjević iz Aleksinca. –Pesnici će posetiti školu u Kočanu, a pripremljeno im je i jedno  iznenadjenje, kaže dalje Cenić . Naime, u to vreme se obavlja jedan zanimljiv narodni običaj, karakterističan za nedelju uoči Vaskrsa,  kada Lazarice obilaze domove i pevaju izvorne pesme . Upravo, jednom takvom dogadjaju prisustvovaće sve zvanice. Gosti će, takodje, obići naše istorijske znamenitosti, kako bi se upoznali sa bogatim kulturnim nasledjem našeg kraja, zaključuje naš sagovornik.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *