24 јул, 2024

Sutra preventivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju promociju prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja, i u skladu sa tim, u nedelju, 26. maja, od 8 do 16 časova, u zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave oftalmološke preglede, urade ultrazvučni pregled abdomena i provere hormone štitaste žlezde. Pored toga, u onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju navedeni pregledi, građani će moći da obave kardiološke preglede, odnosno izmere krvni pritisak i urade EKG, i provere nivo šećera u krvi,a biće u prilici i  da obave razgovor sa lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja, konsultuju se o zdravstvenim tegobama i terapijama.

U Domu zdravlja u Doljevcu građani će moći da obave sledeće preglede:

  • Ultrazvuk abdomena
  • Pregledi  EKG-a;
  • Merenje krvnog pritiska;
  • Merenje šećera u krvi.

U Kliničkom centu Niš građani će moći da obave ultrazvični pregled abdomena i to u ambolantama Centra za radiologiju u novoj zgradi KC Niš, sprat ispod Urgentnog centra. Oftamološki pregledi obavljaće se u specijalističkim ambulantama Klinike za očne bolesti, tačnije u nekadašnjoj zgradi hirurških klinika. Dok će analize krvi na hormon štitaste žlezde biti u Centru za medicinsku i kliničku biohemiju.

U Domu zdravlja u Nišu takođe će biti sprovedena akcija besplatnih pregleda. Granima su na raspolaganju sledeći pregledi i analize:

  • Oftamološku pregledi na odeljenju oftamologije koje se nalazi na petom spratu DZ Niš
  • Pregledi krvnog pritiska i đećera u krvi obaljaće se u centralnom holu Doma zdravlja Niš
  • EKG pregledi obavljaće se na odeljenju interne medicine u prizemlju.

U Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju pacijente i bez zdravstene kartice primiće lekari na pregled i to:

  • UZ abdomena
  • Hormone štitaste žlezde
  • Oftamološki pregledi

U Domu zdravlja u Žitorađi građani će moći da urade kontrolni ultrazvučni pregled abdomena.

U prethodnih trinaest dana akcije preventivnih pregleda, blizu 270.000 građana Srbije obavilo je preglede a od tog broja više hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *