Sve više doljevačkih djaka uči iz polovnih knjiga

Mogućnost korišćenja polovnih knjiga jedna je od retkih pogodnosti koje roditelji u Srbiji imaju kada polovinom avgusta počnu da se preračunavaju oko izdataka za polazak u školu. Kupovinom već korišćenih knjiga moguće je uštedeti polovinu novca koja je neophodna za nove udžbenike, što je ne mala ušteda, naročito ukoliko u porodici ima više od jednog školarca, te je to uticalo i na mnoge stanovnike našeg kraja da posegnu za ovim načinom uštede.

S ti u vezi primetno je da  upravo u ovo vreme oživljava ulična prodaja knjiga, pre svega na niškim ulicama, ali i na internetu ima sve više oglasa za kupovinu, prodaju ili razmenu knjiga.Takodje, u gradu postoje i specijalizovane prodavnice u kojima je moguće kupiti, ali i prodati udžebnike koji vam više nisu potrebni. I dok je prosečna cena nove knjige za osnovnu školu 650 dinara, polovne se kreću od 300 do 400 dinara, što je složićete se značajna ušteda, naročito u jesen kada po tradiciji potrebe jednog domaćinstva višestruko nadmašuju finansijske mogućnosti za njihovo zadovoljenje.

Sve to uticalo je na drastično povećanje broja djaka koji uče iz starih knjiga, što ima i druge prednosti, pored one finansijske. Naime, u mnogim  korišćenim knjigama već je podvučen najbitniji deo teksta jedne lekcije, pa oni djaci koji nisu baš skloni učenju do znanja dolaze na  malo lakši način.

J.Kozomara/Radio Koprijan

Foto: Media press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *