Svečanom sednicom i kulturno-umetničkim programom obeležen Dan opštine Doljevac 13.oktobar

Svečanom sednicom i kulturno-umetničkim programom, u prisustvu  gostiju iz Ministarstva kulture i informisanja i Nišavskog upravnog okruga, danas je u Doljevcu obeležen 13.oktobar  – Dan opštine Doljevac. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na 13. oktobar 1944. godine, kada su ovi krajevi oslobodjeni u Drugom svetskom ratu.

Otvarajući svečanu sednicu predsednik SO Doljevac Dejan Smiljković se zahvalio svima koji godinama predano rade na ostvarenju zacrtanih ciljeva. -–Zajednički cilj nam je da stvorimo što bolje uslove za život i da i dalje unapredjujemo našu opštinu. Zadovoljni smo rezultatima u prethodnom periodu, uložili smo mnogo truda, a imali smo i veliku pomoć resornih ministarstava, jer je Vlada RS prepoznala naš trud i realizovala brojne projekte.

Pozdravljajući prisutne goste, predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić podsetio se svih značajnih ulaganja realizovanih izmedju dve svečanosti, ujedno najavivši ambiciozne planove za naredni period.  – Izdvojio bih rekonstrukciju lokalne putne mreže, u Pukovcu, Malošištu, Kočanu, Orljanu, u vrednosti preko 20 miliona dinara i starog auto-puta, ukupne vrednosti 300 miliona dinara. Izgradjen je i novi i saniran stari vod za vodosnabdevanje od Klisure do centra Malošišta, a izgradili smo i priključke za javne objekte u centru Malošišta, u vrednosti od 23 miliona dinara. Radili smo na izgradnji  školskih i predškolskih objekata. U saradnji sa Ministarstvom prosvete završili smo rekonstrukciju i sanaciju objekta stare škole u Pukovcu i dobili savremeni vrtić, u vrednosti od 35 miliona dinara. U saradnji sa kabinetom Ministarstva bez portfelja za demografsku politiku poboljšani su uslovi rada u Predškolskoj ustanovi „Lane“, za šta je izdvojeno 5 miliona dinara. Dva miliona dinara izdvojeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije. U toku je i realizacija prve faze izgradnje parkirališta pored Akva parka od 110 miliona dinara. Kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima konkurisali smo za obnovu vodovodnog sistema u vrednosti od oko 240 miliona dinara. Ono što ovu godinu izdvaja od svih prethodnih je rad u uslovima vanrednog stanja, pod merama zaštite od širenja zarazne bolesti covid 19, bilo je teško, ali smo realizovali mnogo toga.

Predsednik je najavio i niz projekata čija se realizacije očekuje u narednom periodu. –Uradili smo i analizu stanja kanalizacione mreže sa kojom smo konkurisali takodje kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, te očekujemo da u naredne tri godine obnovimo i izgradimo sistem za kanalisanje otpadnih voda, u vrednosti od preko 100 miliona dinara. Očekuje se nastavak izgradnje parkirališta  kod Akva parka, u vrednosti od oko 150 miliona dinara, nastavak projekta rekonstrukcije OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, vrednosti 105 miliona dinara, kao i izgradnja vodovodne infrastrukture. Takodje, imamo plan obnove infrastrukture, nakon poplava ove godine. Uredićemo korito Toplice na kritičnim deonicama, kao i Torinski potok, a u planu je i izgradnja mosta  na Crnatovačkoj reci u Šainovcu, za šta će biti izdvojeno preko 120 miliona dianara. U narednom periodu očekujemo i ulaganja brojnih stranih investitora, pre svega iz švajcarske firme „Kvalirol“, koja je već kupila i uredila zemljište površine oko 3 hektara, u industrijskoj zoni u Pukovcu. Plan je da se uposli oko 100 radnika. Takodje, „Mifimienerdži“ iz Niša planira da izgradi novi poslovni objekat za izradu sistema za grejanje i hladjenje, takodje u Pukovcu i zaposli oko 20 radnika, a Bemet iz Beograda da pokrene program reciklaže PET ambalaže.

Na kraju govora predsednik opštine je naglasio da je sve navedeno opština postigla zahvaljujući upornosti i trudu njegovih saradnika, kojima se zahvalio na podršci.

Na Dan opštine tradicionalno dodeljuju se priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su svojim predanim radom dali doprinos razvoju opštine Doljevac.

Povelja kao javno priznanje opštine Doljevac dodeljena je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu kulture i informisanja i Crvenom krstu Doljevac. Prilikom dodele priznanja predstavnik Ministarstva kulture i informisanja RS, pomoćnik ministra zadužen za digitalizaciju kulturnog nasledja i savremenog stvaralaštva Dejan Maslaković istakao je da je Doljevac mala, ali značajna opština, i da resorno Ministarstvo aktivno prati  i podržava sve što se u Doljevcu radi. – U ime Ministarstva kulture i informisanja i ministra Vladana Vukosavljevića i svoje lično ime, zahvaljujem se na ovom dragocenom priznanju, koje ima veću težinu nego neka  priznanja koja dolaze iz drugih institucija i gradova, jer Doljevac je, iako mala,  vrlo napredna i značajna opština i ono što je uradjeno u prethodnom periodu predstavlja izuzetan napredak.  Ministarstvo kulture sa velikom pažnjom prati sve što se radi u Doljevcu i nastoji da podrži sve zahteve i projekte koji dolaze iz vaših ustanova. Nastavićemo i dalje da ulažemo u vaš kraj, jer svaki dinar je ovde potrošen s razlogom i jasno se vide sva ulaganja. Nadamo se da će to uticati na još bolju kulturnu ponudu u opštini Doljevac.

Plaketa opštine Doljevac na Svečanoj sednici SO Doljevac dodeljena je Domu zdravlja Doljevac, JKP Doljevac, Javnoj biblioteci Doljevac, Preduzeću „Vodogradnja“ Pukovac i Nedi Jovanović, koordinatoru Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave opštine Doljevac, a pohvalnice Policijskoj stanici Doljevac, Dragani Božić iz udruženja „Živeti uspravno“ u Doljevcu, FK Rusna, MZ Malošište, i Jovani i Jeleni Veličković iz Pukovca zbog nesebičnog zalaganja i pomoći starijim osobama i ugroženim kategorijama stanovništva za vreme trajanja vanrednog stanja. Pohvalnica je uručena i našoj medijskoj kući, Preduzeću „Press-Company“ d.o.o. Doljevac, za postignute rezultate u oblasti informisanja građana opštine Doljevac.

Upečatljiv i pažnje vredan nastup imali su učenici i profesori Muzičke škole iz Niša, čiji su djaci samo prošle godine osvojili 85 medalja na prestižnim republičkim i takmičenjima u regionu.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *