Svinjski but u doljevačkim radnjama 540 dinara, očekuje se dalji rast cena

48_1000x0Porast cene svinjskog mesa na tržištu naše zemlje gotovo da je svakodnevan. Za desetak dinara cene se koriguju iz dana u dan, tako da će trenutna vrednost svinjskog buta od preko 500 dinara, ubrzo opet biti nadmašen, a procene su da će do zime biti i preko 700 dinara. U doljevačkim mesarama kilogam svinjskog buta  košta trenutno 540 dinara, rekli su nam prodavci, tako da se može zaključiti da i ovdašnji trgovci prate te nacionalne trendove, dok  kilogram mešanog mlevenog mesa u doljevačkim mesarama staje ovih dana 620 dinara.

Primera radi u julu, but se mogao kupiti za 450 dinara, a danas je ta cena za 60 do 120 dinara veća, u zavisnosti od radnji i akcija u  marketima. Već sada, kažu upućeni, realna cena kilograma svinjskog buta je oko 600 dinara, ali je platežna moć gradjana toliko niska da bi retko ko mogao ili hteo da izdvoji  taj novac za kilogram mesa.

A razloga za poskupljenje ima na pretek, preko smanjenja stočnog fonda u našoj zemlji, što je činjenica, pa da najnovijeg  koji se tiče sušne godine, samim tim smanjenja prinosa žitarica, a  onda i povećanja cene stočne hrane, što je takodje činjenično stanje.

Rastu cena, kažu agroekonomisiti, doprineće pored krize u stočarstvu i visoka cena prasadi za tov koja je sada između 350 i 400 dinara u pojedinim delovima Srbije. Cena svinja za klanje je ponegde preko 200  dinara. Zbog toga bi cena buta mogla da skoči i na 700 dinara za kilogram.

Na području opštine Doljevac, bar po tom pitanju, situacija je nešto povoljnija. Naime, na ovdašnjim pijacama cena prasića je ove nedelje bila 210-220 dinara, dok su se tovne svinje do 100 kg prodavale po  ceni od 160 dinara, a nešto je niža cena težih tovljenika, od 130 do 140 dinara za kilogram žive mere.

Da slobodno tržište ne funkcioniše baš najbolje, pokazuje i to da je svinjski but prošle godine, kada je cena tovljenika bila prepolovljena, koštao oko 400 dinara, umesto da bude jeftiniji, što i ne čudi jer od svih drugih ekonomskih zakonitosti kod nas  je monopol uvek jači ili pak onaj psihološki efekat koji trgovce goni na brzu i laku zaradu.

Bilo kako bilo, taj trend porasta cena mesa se neće na žalost zaustaviti na ovom nivou, tako da ćemo ili više novca izdvajati za te namene ove sezone ili možda istu sumu, ali ćemo zato na trpezama mesa imati sve manje, što je mnogo realnija opcija, pa su svi su izgledi da će veliki deo našeg stanovništva, silom prilika, izgleda postati vegetarijanci.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *