Traži se rešenje za očuvanje jedinog poznatog staništa poljskog kukureka u Srbiji

Jedino poznato stanište u Srbiji strogo zaštićene bilјne vrste polјski kukurek (Hypecoum pseudograndiflorum Petrović), u selu Malošište u opštini Dolјevac ugroženo je zbog radova na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, jer se nalazi upravo uz ovu železničku deonicu. Ukoliko ga ne očuvamo i zaštitimo, smatraju stručnjaci, gotovo sigurno ćemo izbrisati ovu bilјnu vrstu sa naših prostora.

Kako saznajemo pokrenut je postupak zaštite ovog staništa, a s druge strane kako radovi na izgradnji pruge ne bi bili stopirani.

Kako su nam rekli u Zavodu za zaštitu prirode Srbije odeljenja u Nišu najverovatnije, stanište s desne strane pruge, gledano iz pravca Niša, biće premešteno. Kako objašnjavaju, određena debljina humusa u kome se nalaze lukovice ove strogo zaštićene biljne vrste biće uklonjena i premeštena na levu stranu pruge, gde se i nalazi najveći zaštićeni deo pod poljskim kukurekom.

Navode iz Zavoda da su kontaktirali  sve nadležne organe, izvođača radova i Železnice Srbije kako bi usaglasili stavove oko očuvanja ovog zaštićenog područja.

Jedini problem u celoj ovoj priči je da su radnici došli do samog staništa poljskog kukureka i da se radovi odvijaju po ustaljenoj dinamici.

Naime, prema podacima iz „Crvene knjige flore Srbije“ polјski kukurek je jedna od najugroženijih vrsta u flori Srbije, s obzirom na to da je opstala samo na ovom jednom lokalitetu i to u našoj opštini, što i piše u studiji „Stanište polјskog kukureka“ Ministarstva zaštite životne sredine. Konkretno, prema ovoj studiji, a imajući u vidu karakter i vrednost prirodnog dobra, trebalo bi da budu zabranjeni radovi i aktivnosti

Polјski kukurek u Malošištu raste na površini od oko 2 hektara, koja je najvećim delom u javnoj (96,81%) i malim delom u privatnoj (3,19%) svojini, a Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno je pokrenulo postupak  zaštite njegovog staništa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *