Tri dana stresa: 187-oro doljevačkih osnovaca pred najvažnijom odlukom

mala matura187-oro doljevačkih djaka polagaće, od sutra do petka, završni ispit i tako odlučivati o svom budućem zanimanju. Zavisno od broja bodova na testovima i uspeha u osnovnoj školi učenici će biti rangirani za upis u srednju školu. Test iz srpskog (maternjeg) jezika polaže se sutra u 9 sati, u isto vreme 15. juna zakazan je test iz matematike, dok će kombinovani test iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije učenici polagati u petak 16. juna. Svi učenici moraju polagati malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.  Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika. U doljevačkoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, prema rečima Gorana Ilića, direktora ove obrazovne ustanove, svi organizacioni poslovi vezani za malu maturu su privedeni kraju, te se, kako je istakao, nada da će sve proteći u najboljem redu, kao i ranijih godina.

Inače, na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.  Sva tri testa nose maksimalno 30 bodova, a svaki pojedinačno najviše 10 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2017/2018. godine. Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu. Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem i osvajanjem nagrada na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou.

Uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova:

 • Prvo mesto – 12 bodova
 • Drugo mesto – 10 bodova
 • Treće mesto 8 bodova

Uspesi na republičkim takmičenjima nose:

 • Prvo mesto – 6 bodova
 • Drugo mesto – 4 bodova
 • Treće mesto – 2 boda

Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je nosilac diplome “Vuk Karadžić”, zatim onaj koji je osvojio više nagrada na takmičenjima.

Najviše bodova, prema rezultatima iz prethodnih godina, biće potrebno za upis u medicinske i ekonomske škole, ali i u gimnazije. Prošle godine je profil medicinska sestra-tehničar najviše učenika stavilo na vrh liste želja – čak njih 4.267. Na drugom mestu bio je ekonomski tehničar, koji je bio prva želja 3.459 učenika, na trećem mestu tehničar drumskog saobraćaja, koji je najviše želeo 3.371 đak i na četvrtom, sa 2.483 izkazane prve želje – elektrotehničar računarstva.

Svi učenici koji žele da upišu muzičku, baletsku ili dizajnersku školu, gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnosti kao što su filološka, fizička i matematička, školu u kojoj se deo nastave odvija na stranom jeziku i školu za talentovane učenike (muzička škola za talente u Ćupriji), polažu i poseban prijemni ispit, koji se održava pre završnog ispita, na kojima se vrednuje talenat i znanje iz oblasti u kojoj žele da nastave dalje školovanje.Učenici koji žele da upišu sportsku gimnaziju oslobođeni su prijemnog ispita. Umesto toga potrebno je da donesu potvrdu o ostvarenim sportskim uspesima.

Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, svaki učenik izračunava broj bodova sa kojima konkuriše za upis u neku od škola. Naredni korak je sastavljanje liste želja gde svaki učenik upisuje školu i profil za koji je pokazao najviše interesovanja. Redosled napisanih škola je bitan, jer će učenik biti raspoređen u prvu školu za koju bude imao dovoljno bodova. Neke od preporuka su da se na listu napiše minimum deset škola, od dvadeset koliko je najviše.Prilikom popunjavanja liste potrebno je pogledati koliko su učenici ranijih godina imali bodova pri upisu na određene profile, čime se stiče jasnija slika o šansama da se dete upiše na neki od željenih profila.

Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je predaja dokumenata za upis u srednju školu.

Potrebna dokumenta su:

 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
 • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uverenje o položenom završnom ispitu
 • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
 • Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja)
 • Diplome o osvojenim nagradama

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika(19. juna), tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna. Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *