U apotekama u Doljevcu nema brzih antigenskih testova na koronu

Od juče po podne u prestoničkim apotekama stigli su brzi antigenski testovi na korona virus. Cena testa je između 1.300 – 1.400 dinara, a rezultati se dobijaju za pola sata. Reč je o imunološkom testu koji se koristi u brzoj dijagnostici infekcije novim virusom korona. Na teritoriji opštine Doljevac ovih testova još uvek nema u prodaji. Kako su istakli farmaceuti prve količine testova možda će stići krajem sledeće nedelje. Prema nekim nezvaničnim informacijama količina testova, odnosno broj komada koji može da se poruči,  biće ograničen po prodajnom objektu ili pak lancu apoteka, tako da farmaceuti ne očekuju neke velike količine testova. Građani ne treba da brinu, jer antigenskih testova ima dovoljno, što su i potvrdili u doljevačkom Domu zdravlja. Svaki pacijent kod koga se opravdano sumnja da je inficiran kovidom 19 biće testiran, rekli su iz ove ustanove.

Što se tiče ovih testova za kućnu upotrebu farmaceuti ističu procedura testiranja nije komplikovana, a rezultat se dobija kroz pola sata. Sekret iz nosa se uzima štapićem, postoji tačno uputstvo kako se stavlja u nos, a onda se nanosi na pločicu i sačeka se rezultat. Ukoliko se pojave dve crte – rezultat je pozitivan. Inače, preciznost brzih antigentskih testova je 96-97 odsto zbog svoje visoke senzitivnosti, a u Srbiji se u zdravstvenim ustanovama koriste već skoro mesec dana.

Međutim, ukoliko se test pokaže kao negativan, ne mora da znači da je tako, jer može da se desi da je pacijent prerano primenio test. Pri pojavi prvog simptoma virusa obično se ne pokaže pozitivan nalaz, potrebno je da prođe dva, tri dana da biste imali validan rezultat. Apoteke u Doljevcu još uvek  nisu dobile brze testove ali, prema rečima farmaceuta, uskoro bi trebalo da stignu.

M.J.

Foto: Apoteka Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *