U Doljevcu izabran jedan upravnik zgrade, u Žitorađi nijedan

Stambena jedinica u kojoj je Dragan Ilic upravnik
Stambena jedinica u kojoj je Dragan Ilic upravnik

Juče je istekao rok za registraciju  stambenih zajednica na teritoriji cele Srbije. U Doljevcu od 6 stambenih zgrada, samo su u jednoj stanari izabrali svog upravnika. Radi se o zgradi kod pošte, a upravnik je Dragan Ilić. On kaže da je u medjusobnom razgovoru sa stanarima odlučeno da on bude upravnik zgrade iz razloga što svi smatraju da je bolje da na to mesto bude postavljen neko ko je i sam stanar.

U Žitorađi nije registrovana nijedna stambena jedinica, tačnije nije izabran upravnik. Branislav Milić stanar iz jedne stambene jedinice u Žitorađi kaže da izgleda stanari ne shvataju ozbiljnost ovog posla, a takodje smatra da gradjani nisu dovoljno  informisani.

Nakon ovog roka koji je istekao  komunalni inspektori bi trebalo da stupe na „scenu“, koji će češljati jedinstvenu bazu, a nakon toga “primoravati” komšije da se organizuju. Svi oni koji nisu ispoštovali zakonski rok, nakon 12. decembra dobiće rešenje za upis u registar, a ukoliko se ogluše, zaživeće prinudna uprava.

Vlastimir Andjelković načelnik za vanprivredne delatnosti u opštini Doljevac  kaže da će lokalna samouprava prinudnog upravnika u zgradama gde se stanari nisu organizovali imenovati početkom naredne godine i odluka će biti na snazi dok stanari ne odluče da sami pronađu upravnika.

U Zakonu o stanovanju kao novčana kazna za prekršaj stambene zajednice propisan je iznos od 50.000 do dva miliona dinara. A udar po džepu u rasponu ove dve kazne čeka nemarne stanare ukoliko nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora, ne izvrše upis u registar stambenih zajednica, odnosno ne registruju upravnika.

D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *