U Doljevcu počela obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka

Dom zdravlja Doljevac dobio je 30 doza vakcine protiv bakterije pneumokoka, tako da sva deca koja su rođena posle 1.januara 2018.godine mogu besplatno da dobiju ovo cepivo. Kako kaže dr Miloš Bogoslović vakcina je predviđena za bebe od dva meseca do druge godine  i  obavezne su tri doze, a sve ide o trošku države. Inače ova vakcina štiti od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća. On je dodao da uporedo sa ovom vakcinom ne treba zaboraviti i MMR vakcinu, zbog aktuelne epidemije, a koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole. Prema rečima dr Bogoslovića odziv za ovom vrstom cepiva je je dobar.

Doktor doljevačkog Doma zdravlja Miloš Bogoslović kaže da je u ovu ostanovu stiglo 30 doza vakcine i da je ona uvršćena u kalendar obavezne vakcinacije dece.

  • Kada roditelji budu dovodili decu kod izabranog pedijatra na redovno vakcinisanje tada će im biti data i ova nova vakcina, jer neće biti nekog posebnog pozivanja dece. – objašnjava dr Bogoslović.

Kako objašnjava doktor u zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine, onda se daje u jednoj dozi.

  • Pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Ova bakterija može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacije sa upalom srednjeg uha koje izaziva oštećenja sluha, zapaljenje moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu. – kaže dr Bogoslović.

Bakterija pneumokok prenosi se kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem zaraženih predmeta, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Najčešće izaziva zapaljenje srednjeg uha, sinusa i bronhitis, ali je opasna jer je uzročnik i životno ugrožavajućih bolesti kakve su upala pluća, meningitis i sepsa.

U lečenju pneumokoknih infekcija se uobičajeno koristi antibiotska terapija, ali se, zbog rastuće neosetljivosti bakterija na njih, prvenstveno preporučuje prevencija vakcinacijom.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *