U Doljevcu smanjen broj korisnika socijalne pomoći

Prema podacima Centra za socijalni rad u Doljevcu primetan je pad broja korisnika ovog vida novčane pomoći. .

Sava Stevanović, direktor ove ustanove, izjavio je da je tokom prethodne dve godine broj porodica koje su koristile novčanu pomoć bio oko 700, a krajem prošle i početkom ove godine smanjen je na 579 porodičnih korisnika.  On ističe da je evidentan pad broja korisnika, i po njegovom mišljenju, rezultat je smanjenja stope nezaposlenosti.

Sava Stevanović dodaje da  Centar stalno prati stanje i po svakoj izmeni preispituju pravo na materijalnu socijalnu pomoć. On ističe da uvek ima onih koji se prvi put pojavljuju, a su tu i korisnici koji prenose to pravo iz godine u godinu.

  • Godinama se ovaj broj kreće oko nekog proseka s obzirom da u socijalnoj zaštiti korisnici dobijaju socijalnu pomoć u određenom periodu i nakon isteka moraju da obnove dokumentaciju, a pojedini su dobili rešenja o stalnim socijalnim primanjima.

Stevanović ističe da verovatno postoji manja potreba za podnošenjem zahteva za korišćenje pomoći, jer znamo ko su korisnici novčane socijalne pomoći, to su one osobe koje su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, što znači da se smanjuje broj nezaposlenih, a samim tim se smanjuje i broj korisnika novčane socijalne pomoći.

  • Što se tiče broja obuhvaćenih korisnika članova domaćinstva ta cifra je oko 1800 korisnika novčane pomoći. Evidentno je da se broj korisnika smanjuje u prethodnih 12 meseci jer mladi ljudi lakše dolaze do posla, a kada uporedimo visinu novčane socijalne pomoći i plate, mnogima se više isplati da primaju platu nego socijalu- ističe Stevanović.

Prema Zakonu kada jedan od članova domaćinstva zasnuje radni odnos onda i gube pravo na novčanu socijalnu pomoć, a visina novčane pomoći za tročlanu porodicu iznosi od 12 do 13 hiljada dinara, a jedan član tog domaćinstva i sa minimalnim primanjem, ostvaruje veći prihod od one koje isplaćuje Centar.

M.Jovanović

One thought on “U Doljevcu smanjen broj korisnika socijalne pomoći”

  1. Sve psihički i fizički zdrave korisnike socijalne pomoći bi oterao na uređenje svog naselja. Nemora da rade osam sati,neka rade šest ali da rade. Opština može za toliko da zaposli nekoliko radnika koji će vode posao ili to može da vode upošljeni iz komunalno preduzeće. U slučaju da se tako nešto organizuje bila bi sela uređena .Doduše oni koji imaju lažnu dokumentaciju možda bi se postideli i odustali od soc.pomoć

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *