U klupama samo učenici od 1. do 4. razreda

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji  većina đaka nastavu prati onlajn. Učenici od 5. do 8. razreda, kao i prethodno srednjoškolci, od danas su na onlajn nastavi.

Škole u Pukovcu, Belotincu i Malošištu sada imaju samo prepodnevnu smenu, dok škola u Doljevcu nije menjala satnicu nastave. Ministarstvo prosvete je tim povodom svim školama, preko školskih uprava, uputilo uputstva o radu.

Učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci nastavu prate preko odgovarajućih platformi, dok učenici nižih razreda, za sada, redovno pohađaju nastavu, a časovi i dalje traju po 30 minuta zbog podele odeljenja u dve grupe. Nastava za učenike prve grupe počinje u 8 sati, a za drugu grupu oko 10.30, u zavisnosti od broja časova. Goran Ilić direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu kaže da se do sada onlajn nastava odvijala bez većih problema i nada se da će tako biti i ovog puta, a za učenike koji nisu u mogućnosti da nastavu prate preko platformi ili aplikacije Viber nastavne materijale dobijaju u školi.

Prelazak na onlajn nastavu je deo poštrenih mera koje je u petak predložio Krizni štab za borbu protiv koronavirusa. U školama se  preduzimaju sve preventivne mere u sprečavanju širenja virusa korone, prostorije se redovno dezinfikuju,  obavezna je dezinfekcija ruku učenicima pre ulaska u školu, kao i nošenje maski.

Direktor Ilić je apelovao na đake da i ovaj  vid učenja shvate ozbiljno i da gradivu pristupe odgovorno što se, kako dodaje, naročito odnosi za učenike završnog razreda, jer prema trenutnim informacijama nadležno ministarstvo nije odustalo od polaganja male mature.  Dakle, iako se ne ide u školu, odmora ni za đake ni za profesore, nema.

Iz Ministarstva prosvete mole roditelje da odgovorno i u skladu sa svojim mogućnostima  kontrolišu proces učenja kod kuće i podstiču učenike na odgovornost u radu.

Svaka škola je u obavezi da bliže uredi način planiranja, organizovanja i ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada putem nastave na daljinu uz važeći raspored časova, u skladu sa operativnim planom. Kao i do sada, obezbeđeno je emitovanje časova nastave putem Javnog medijskog servisa RTS i platforme RTS Planeta.

Način realizacije nastave će se nadalje prilagođavati u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija, a koje su uslovljene epidemiološkom situacijom.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *