U našoj opštini odličan odziv roditelja za vakcinisanje dece

dom-zdravlja-doljevac
Dom zdravlja u Doljevcu

U našoj opštini  odziv za vakcinaciju dece MMR vakcinom je dobar . Iz službe za vakcinaciju dece u doljevačkom Domu zdravlja kažu da je odziv za vakcinisanje dece MMR vakcinom, poslednjih nedelja, u porastu. Naime, iz ove službe, nakon pregleda kartona vakcinacije, uputili su pozive roditeljima dece koja nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana da se jave službi za vakcinaciju dece kako bi njihovi mališani primili odgovarajuće cepivo. Odziv roditelja, nakon slanja poziva, je odličan, kažu u doljevačkoj zdravstvenoj ustanovi. Lekari ističu da je strah od vakcinacije dece neopravdan i podesećaju da osim malih boginja, MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeolus) i zaušaka (mumpsa). I rubeola spada u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži. Pedijatri još jednom podsećaju da temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči, sve su to simptomi malih boginja. Napominju da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti nji.

Dr Milena Kanazir, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut , kaže da dva dana pre pojave simptoma, kada je dete naoko zdravo, ono je izvor zaraze. Kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe.
Kako kaže dr Kanazir period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, a ospe se pojavljuju između dva i četiri dana od početka i  prolaze posle četiri do šest dana.

Ona podseća da se MMR vakcina  daje u drugoj godini života, a važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše.
Primanje vakcine se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ima crvenilo po koži.
M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *