U porastu broj prijava protiv nasilnika u opštini Doljevac

hand-1832921_1280Problem nasilja u porodici, koji je  rak rana našeg društva, i koji je od nedavno regulisan posebnim zakonom, sve više nam otkriva sumornu sliku života mnogih osoba unutar četiri zida porodičnog doma. To je nateralo društvo u celini i nas kao deo tog društva da mnogo više no inače obratimo pažnju na jedan od velikih problema sa kojim se suočavamo.

Statistički podaci o učestalosti ove vrste krivičnih dela samo donekle otkrivaju sumornu sliku života mnogih osoba unutar četiri zida porodičnog doma. A ukoliko se zna da na jedan prijavljen slučaj dodje nekoliko neprijavljenih, onda  ta priča dobija još ozbiljnije razmere.

S tim u vezi, na teritoriji opštine Doljevac od 1.juna kada su na snagu stupili novi propisi do kraja prošle godine radnici doljevačkog Centra za socijalni rad postupali su u 78 slučajeva po prijavama gradjana, policiji ili njima direktno, a protiv  60 osoba su preduzete kaznene mere, kažu u ovoj instituciji.

Najčešće izricana mera od strane nadležnih organa bila je zabrana kontaktiranja, prema podacima Centra, a nekoliko osoba udaljeno je zbog nasilja prema ukućanima iz svog porodičnog doma. –Zabrana kontaktiranja je izrečena u skoro svim slučajevima koji su dobili kvalifikaciju nasilja, kako bi bili sprečeni dalji potencijalni sukobi i ozbiljniji problemi, rekao je u izjavi radio Koprijanu direktor doljevačkog Centra za socijalni rad Sava Stevanović.

Broj prijava protiv nasilnika višestruko je povećan od stupanja na snagu novog zakona, podaci su Centra. -Po mom mišljenju žrtve su sada ohrabrene da prijave nasilnike, a uglavnom je u pitanju bilo nasilje u partnerskim odnosima. Policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i mediji pružaju svu potrebnu podršku žrtvama, pa se one sada osećaju mnogo sigurnije u situaciji kada imaju ovakve probleme,  dodaje Stevanović.

Ovakvi problemi koji su, slažu se stručnjaci, duboko ukorenjeni, zahtevaju dugotrajan i sistematski  rad. Ipak, dodaju donošenje adekvatnog zakona dobra je osnova, kojom je država pokazala spremnost da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *