U utorak 14. februara ističe rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu za 2023. god.

Lokalna poreska administracija u opštini Doljevac podsetila je poreske obveznike, da rok za plaćanje poreza na imovinu u Srbiji, za prvi kvartal ove godine, ističe 14. februara.

Građani treba da uplate akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti kvartal prošle godine i dodaju  da se redovnim plaćanjem poreza izbegavaju troškovi plaćanja kamate.

  • Vlasnici nepokretnosti u Srbiji, i fizička i pravna lica, mogu da izmire prvu ratu poreza na imovinu do utorka, kada je poslednji rok, 14. februara. Svi koji zaduženje ne izmire do zakonskog roka, moraju da računaju i na zateznu kamatu. Ona u slučaju poreskih obaveza iznosi 11 odsto na godišnjem nivou- kaže načelnica poreskog odeljenja u opštinskoj upravi opštine Doljevac Jasmina Paunović.

Podseća, da se porez na imovinu plaća kvartalno i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Načelnica poreskog odeljenja u opštinskoj upravi opštine Doljevac Jasmina Paunović istakla je da ovu obavezu imaju i pravna i fizička lica i da je u pitanju akontacija koja se plaća na osnovu prošlogodišnjeg rešenja.

Do 14. februara bi i poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovanja, trebalo da uplate označene rate, jer će se im se u suprotnom, nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontacija, obračunavati kamata.

Kako je dodala sva potrebna obaveštenja poreski obveznici mogu da dobiju putem telefona ili preko elektronske pošte, odnosno bez dolaska u LPA. Sve informacije o stanju poreske obaveze i instrukcijama za plaćanje mogu dobiti pozivom na broj telefona 4810-054, lokal 24.

Ističe da LPA ima i zakonsku obavezu da šalje opomene neredovnim platišama, a one se uglavnom dostavljaju krajem godine. Da do toga ne bi dolazilo načelnica još jednom poziva sve obveznike da redovno izmiruju dospele obaveze.

Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza.

M.Jovanović

3 thoughts on “U utorak 14. februara ističe rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu za 2023. god.”

  1. Poštovani,

    Da li možemo negde da vidimo kada dospevaju ostale rate poreza na imovinu za 2023. godinu.

    S poštovanjem,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *