Učesnici Dečje književne kolonije posetili Akva park Doljevac

Deseta, jubilarna Dečja književna kolonija u Doljevcu u organizaciji Javne biblioteke okupila je ovih dana petnaestak dece, mladih književnih stvaralaca ne samo iz Doljevca i okoline, već i drugih gradova, poput Kragujevca, Blaca, Vranja. Neki od njih danas su bili gosti Radio Koprijana, te su za naše slušaoce govorili o svojim prvim utiscima, ali su takodje sa nama podelili i nešto iz svog bogatog stvaralačkog opusa, što možete čuti u našim informativnim emisijama u 13 i 17 h.

Lazar Cvetković je dugogodišnji učesnik kolonije i ujedno domaćin, s obzirom na to da je iz našeg kraja.  – Dolazim iz Čapljinca i jako mi je drago što sam opet video neke drugove sa ranijih okupljanja i upoznao nove. Ovih dana tokom druženja sa ostalim učesnicima kolonije napisao sam pesmu „Bela je gora“.

Iz Blaca je u Doljevac u ponedeljak stigla i Sara Dragan. –Prvi utisci su pozitivni, jer pored toga što sam upoznala nove drugove, zanimljivo mi je zato što volim da pišem pesme i uživam dok stvaram novo delo. Tako je ovih dana i nastala pesma “Pesnikova mašta”, jer je upravo inspiracija ta koja nas pokreće.

Sličnog je mišljenja i Milena Jovanović iz Kragujevca, koja je pisala o drugarstvu i tu pesmu recitovala za slušaoce Radio Koprijana. Sa njom iz Kragujevca došla je i Andjelina Nikolić koja je po treći put učesnica Dečje kolonije u Doljevcu. Za naš radio kaže da joj je ovo jedno od najdražih iskustava, a inspiracija joj je ovoga puta bila ljubav. -Pesmu koju sam ovde napisala nazvala sam „Od ljubavi samo sena”.

Još jedna devojčica  Jovana Konotarević iz Blaca kojoj je pesništvo velika ljubav boravi ovih dana u Doljevcu, a napisala je pesmu „San“. Mladih pesnika, učesnika kolonije ima i iz Niša, a za Koprijan je nešto iz svog književnog opusa govorio Sergej Jović, čija pesma nosi naziv „Laž“.

Inače, Dečja književna kolonija, jedinstveno kulturno dešavanje u ovom kraju, završava se u subotu 28. septembra, a tokom njenog trajanja, održavaju se i kreativne radionice sa mentorima- pesnicima koji pišu za decu, odlazi se u posete školama, istorijskim znamenitostima i na druga zanimljiva mesta. Danas će mladi, talentovani pesnici posetiti Akva park.

Inače, deca tokom trajanja ovog dešavanja borave u prostorijama Crvenog krsta.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *