Udruženja iz Doljevca i Žitorađe mogu da konkurišu za bespovratna sredstva- Izdvojeno 15 miliona dinara

Kabinet ministra Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, saopštio je da je raspisao Javni poziv za podnošenje predloga projekata od javnog interesa, koje će realizovati udruženja sa teritorija nedovoljno razvijenih opština u 2022. godini za koje je Vlada Srbije opredelila 15 miliona dinara. Prema pravilima Javnog poziva, udruženja sa teritorije nedovoljno razvijenih opština mogu da prijavljuju projekte iz oblasti zapošljavanja, kulture, bezbednosti, aktivizma, zdravlja, zaštite životne sredine, rodne ravnopravnosti i socijalnih pitanja, navedeno je u saopštenju.

Pravo  na podnošenje prijave projekata imaju udruženja koja su registrovana u registru udruženja koji se vodi u Agenciji za privredne registre i koja statutarnim odredbama kao cilјeve imaju oblast iz ovog Programa sa  teritorija izrazito nedovolјno razvijenih opština među kojima su i opštine Doljevac i Žitorađa.

Programom biće finansirani projekti podrške za zapošlјavanje mladih i teže zapošlјivih kategorija stanovništva u privatnom sektru i mera osnaživanja za samozapošlјavanje, projekti podrške organizovanja aktivnosti udruženja i uklјučivanja u kulturnu sferu društva i projekti unapređenja bezbedonosne kulture, rada na prevenciji i zaštiti od nasilјa i merama povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Biće obuhvaćeni i projketi aktivizama, volonterizma i mobilnosti, odnosno  projekti podrške aktivnom učestvovanju u radu lokalne zajednice.

Novac biće izdvojen i za projekte unapređenja kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i rizičnih ponašanja od upotrbe droge, alkohola i drugih štetnih supstanci, i osnaživanje svesti o zdravom načinu života, kao i projektne aktivnosti za održivi razvoj zaštite životne sredine.

Javni poziv obuhvata i projekte koji će obuhvatati i  aktivnosti za unapređenje rodne ravnopravnosti, koje doprinose sprovođenju odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije.

Takođe, novac je izdvojen i za  projekte pomoći udruženjima koja rade sa socijalno ugroženim osobama, osobama sa invaliditetom, marginalnim grupama i ostalim, koje doprinose sprovođenju odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije.

 

Tekst Javnog poziva i neophodnu dokumentaciju možete pogledati na sledećem linku: LINK

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *