Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo šestu generaciju Najboljih edukatora Srbije, jedan od njih je i Vlasta Cenić!

Deset najboljih edukatora Srbije proglasilo je i ove godine Udruženje “Živojin Mišić” iz Beograda koje je osnovano s ciljem unapređenja društva, a ta čast pripala je i profesoru srpskog jezika i književnosti u doljevačkoj OŠ “Vuk Karadžić”  i istaknutom pesniku Vlasti Ceniću  iz Kočana. Šestu godinu za redom, nastavnici i učitelji osnovnih i srednjih škola širom Srbije imali su priliku da se nadmeću za titulu  Najboljeg edukatora Srbije, a profesor Cenić je jedan od retkih dobitnika ovog priznanja koji dolazi iz male sredine, čime je još jednom dokazao da entuzijazam i posvećenost ne poznaju granice.

U obrazloženju žirija stoji da je profesor Vlasta Cenić svih 37 godina staža primer zalaganja, požrtvovanja, kreativnosti i dobrote. Dodaju da je rado  viđen gost škola širom Srbije i Balkana kao pesnik detinjstva. –Pored toga što piše dramske tekstove, on ih i režira, a onda  glumi zajedno sa đacima i kolegama. Večito neumoran,  nasmejani stvaralac, omiljeni saradnik, humanista, čuvar narodnog govora, pesnik na dijalektu juga Srbije, sakupljač narodnog blaga zajedno sa decom.  „Učitelj nikada ne može da ostari“, kaže. Druželjubiv, motivisan, predan radu. Uživa snažnu podršku kreativnih kolega, učenika i roditelja. Odličan timski saradnik. Časovi su mu sadržajni i veoma zanimljivi sa puno rekvizita (iz njegove čuvene čarobne torbe). Podstiče nadarene učenike. Nastavu osavremenjuje novim tehnologijama. Opevao gramatiku da bi olakšao deci. Pokrenuo školski list Vukovac. Deset godina gradi učenike Čitaliće. I  – animira kolege! Nemerljiv je uticaj ovog nastavnika na sredinu u kojoj radi. Zastupljen je u brojnim antologijama poezije. I sam je antologičar. Nagrađivan je. Mnoge njegove pesme su komponovane i osvajale su nagrade. Osnivač je Kulturno prosvetnog društva Trorečje i idejni inicijator manifestacije Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu i Kočićevih dana u Kočanu, piše u saopštenju Udruženja, koje  je dostavljeno redakciji Radio Koprijana.

Inače, nagradjeni dolaze iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Lebana i Doljevca, a ono što je za sve njih zajedničko je da su to učitelji i nastavnici koji se ističu na svakodnevnom nivou po tome što su inovatori, majstori svog zanata i spremni na doživotno učenje. Oni idu u korak sa vremenom i uče decu kako da postanu građani 21. veka, ističu u Udruženju “Živojin Mišić”.

Pored zvanja, pobednici će dobiti i ličnu nagradu, kao i nagradu u iznosu od 100.000 dinara, koju mogu upotrebiti u radu sa decom ili kroz projekte sa njima.

Svečana dodela nagrada biće održana krajem godine u Beogradu.

Inače, ovo je još jedno u nizu priznanja za rad i stvaralaštvo profesora Cenića, a podsetimo nedavno je dobio i nagradu Najbolji nastavnik EX YU.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *