Ugledni čas učiteljice Danijele Mitrović među najboljim na konkursu Sabora učitelja Srbije

Ugledni čas Danijele Mitrović učiteljice OŠ „Vuk Karadžić“ u Malošištu, prema  rezultatima konkursa za primere dobre prakse raspisanog povodom održavanja XXXV SABORA UČITELjA SRBIJE „Unapređivanje nastavne prakse kroz razmenu profesionalnih iskustava“, našao se među odabranim radovima koji će biti objavljeni u Zborniku. Njen ugledni čas u kategoriji obavezni predmeti jedan je među deset najboljih.

Konkurs se raspisuje svake godine i otvoren je 2 meseca, uslovi konkursa su jasno definisani i zainteresovani prosvetni radnici treba apliciraju jednim primerom neke lepe prakse gde je tokom časa odrađeno nešto drugačije, interesantno, prilagođeno deci, ali je to trebalo i dokumentovati, da taj čas nije samo „mrtvo slovo na papiru“, kaže učiteljica Danijela.

  • U Zborniku je izašao moj ugledni čas koji sam prošle godine držala sa učenicima drugog razreda, u pitanju je čas srpskog jezika, a nastavna jedinica je bila obrada basne „Bik i zec“- dodaje učiteljica III razreda škole u Malošištu.

Kako ističe cela prošla godina je bila specifična zbog epidemije korova virusa, trebalo je prilagoditi nastavni materijel svakom detetu, učenici su nastavu pohađali u dve grupe, a časovi su trajali 30 minuta.

  • Trebalo je ispuniti sve zahteve, prilagoditi materijal učenicima, jer ja imam specifično odeljenje, odnosno učenike koji prate nastavu po IOP 1, 2 i 3 programu, odnosno nekim učenicima je potrebna dodatna podrška zbog teškoća u pristupanju, uključivanju i učestvovanju u obrazovanju i vaspitanju, i sve to završiti za 30 minuta. Pretpostavljam da je moj čas i rad na času izdvojilo to što sam nastavni materijal prilagodila svakom učeniku, odnosno deci koja imaju različite mogućnosti i sposobnosti, a tokom časova koristim IKT tehnologiju. U uvodnom delu časa bila je asocijacija koju sam prezentovala učenicima preko projektora i deca su se trudila da odgonetnu konačno rešenje, a naravno sve je bilo vezano za nastavnu jedinicu koju smo obrađivali- kaže Danijela Mitrović.

Ona dodaje da svaki čas započinje određenom asocijacijom, a čije konačno rešenje se odnosi na temu koje će obrađivati na času. Kaže da svaki čas želi da učenicima bude interesantan, da im probudi interesovanje i želju za učenjem i usvajanjem novih znanja.

  • Upotrebom IKT tehnologije u nastavi deca danas mogu proširiti zidove svojih učionica. Svaki čas planiram tako da nastavnu jedinicu osmislim i prezentujem na način koji podstiče radoznalost učenika i učenje s razumevanjem, nasuprot tradicionalnom obliku nastave, koji se temelji na akumuliranju činjenica i podataka. Takođe, privikavam učenike na interdisciplinarni rad i usvajanje metoda naučnoistraživačkog rada, podstičući razvoj istraživačkih, komunikacijskih, organizacijskih i kritičkih sposobnosti učenika- dodaje Mitrovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *