Ukupno obolelo 12 ljudi od korona virusa, od toga četvoro u Nišu

U Srbiji je novi korona virus potvrđen kod još sedam osoba, što je ukupno 12 obolelih. Kako saznajemo, od sedmoro novoobolelih, 4 je u Nišu. Kako kažu nadležni iz KC Niš pacijenti su stabilno i nisu životno ugroženi i oni su smešteni na Kliniku za infektivne bolesti.

Kako je u 8 sati saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije u saopštenju na sajtu Covid19.rs, od poslednjeg izveštaja sinoć u 18 do jutros u 8 časova,  testirani su uzorci 13 osoba.

Sedam osoba je bilo pozitivno na korona virus, a šest negativno- navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Do danas je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano ukupno 130 osoba na novi virus covid 19.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve žene za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom Švajcarske koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka  i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka). Šestoro pacijenta se nalazi na Infektivnoj klinici u Beogradu, četvoro u Nišu i dvoje u Novom Sadu.

Na sajtu Ministarstva zdravlja nalaze se brojevi telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji na koje, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da se jave svi koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

Pozivom brojeva telefona građani mogu dobiti od dežurnih epidemiologa sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju. Za građane Nišavskog okruga nadležan je Institut za javno zdravlje Niš, a kontakt telefon je 060/4119-416.

Iz Ministarstva zdravlja napominju da osobe koje su u prethodnom periodu boravile u području zahvaćenim korona virusom, a imaju simptome infekcije, u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije građani mogu da kontaktiraju broj Ministarstva zdravlja 064 8945 235, zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” putem telefona  011 2684 566 ili Institut za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravi obolela osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *