Upozorenje za preduzimanje preventivnih mera zbog najavljenih vremenskih nepogoda za utorak i sredu

Republičhi hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima i gradom kao i većom količinom padavina za kratko vreme za današnji dan i to za područje Grada Beograda, Severno Bačkog, Zapadno Bačkog, Južno Bačkog, Severno Banatskog, Srednje Banatskog, Južno Banatskog, Sremskog, Kolubarskog i Mačvanskog
upravnog okruga.

U sredu (12.06.), narandžasti meteoalarm se predviđa za Sremski, Kolubarski, Mačvanski, Šumadijski, Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski, Zaječarski, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, Zlatiborski, Moravički i Raški upravni okrug.

Prognozira se da će i u sredu, doći do pojave intenzivnih pljuskova sa pojavom grada i veće količine padavina za kratko vreme. S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uredjaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najvaljuje opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, neophodno je da, u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, budu preduzete preventivne mere. Stanovništvo koje živi u blizini vodotokova se iz Opštinskog štaba za vanredne situacije upozorava da bude pripravno i prati vodostaj na reci i uputstva doljevačkog Štaba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *