Uručene nagrade pobednicima konkursa za najlepšu ljubavnu priču

Pobednica konkursa za najlepšu ljubavnu priču koja nosi ime „Mrguda“ po poznatoj priči Petra Kočića je Nevena Vitošević iz Beograda, čija je „Priča o lampi i satu“, po mišljenju žirija bila najupečatljivija, medju 60 pristiglih radova. Drugo mesto zauzela je priča „Svako ima nekog koga nema“ Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca iz Pariza, a treće „Nedostižna sreća“ Gordane Dimitrijević iz Vranja.

Ova nagrada nosi ime najpoznatije pripovetke Petra Kočića, zato što je, kako je danas istaknuto na tribini o ovom znamenitom srpskom pripovedaču, tematski unikatna i kao takva zauzima posebno mesto u njegovom stvaralaštvu.

Inače, žiri u sastavu  Jasna Milenović, Ana Gajić Miletić i Boško Lomović, koji je i predsednik žirija,  u uži izbor, kako je istaknuto, izabrao je ukupno osam priča. Najbolji su simbolično nagradjeni danas na 4. Kočićevim danima, koji se održavaju istovremeno sa 19. Susretima prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu, u organizaciji Kulturno prosvetnog društva „Trorečje“ iz Kočana.

S tim u vezi sinoć je takodje u doljevačkoj ustanovi kulture održano književno veče prosvetnih radnika koji pišu za decu. Ove godine akcenat je stavljen na pesnike iz Dobriča, ali je bilo i gostiju iz drugih mesta naše zemlje. Sinoć su  svoje stihove govorili Vladimir Milojević iz Voljčinca, Goran Antanasković iz Žitoradje, Mikica Kulić iz Merošine, Jasna Milenović iz Sremske Kamenice, Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca i mnogi drugi. Ova manifestacija nastala je s ciljem aktivacije učitelja koji pišu za decu, a koji tako svojim primerom skreću pažnju učenicima na značaj književnog stvaralaštva.Takodje sinoć, svoje pesničko umeće i muzički talenat pokazala su i deca, učesnici 9.Dečje književne kolonije koja se takodje ovih dana održava u Doljevcu, u organizaciji ovdašnje Javne biblioteke.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *