Uskoro nadoknada štete za poplavljene objekte

Nedavne poplave koje su zadesile opštinu Doljevac nanele su štetu kako poljoprivrednom zemljištu, tako i stambenim objektima. U poplavnom  talasu Toplice potopljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, a tridesetak vlasnika objekta, duž korita Toplice, je podnelo zahtev za nadoknadu štete. Prema rečima Jovice Pešića načelnika za privredu i finansije u opštini Doljevac uskoro se očekuju rešenja za podnete zahteve, kao i verifikacija od strane nadležnih republičkih organa.

U Javnom pozivu u skladu sa Zakonom o obnovi objekta oštećenim u elementarnim nepogodama u predviđenom roku se prijavilo 29 podnosilaca zahteva vlasnika stambenih objekata koji su bili zahvaćeni poplavnim talasom, kaže Pešić i dodaje da je naviše podnosilaca zahteva iz Šarlinca, zatim iz Šainovca i vlasnik jednog objekta iz Doljevca.

Većina objekta je pretrpelo štetu I kategorije i u skladu sa podzakonskim aktima dobiće nadoknadu štete u visi od 120 hiljada dinara.

Objekti koji su svrstani u II kategoriju oštećenja, reč je o par objekata u Šarlincu, dobiće novčanu nadoknadu u iznosu od 200 hiljada dinara.

Pešić dodaje da se nada da će svi zahtevi biti odobreni, naravno nakon prikupljanja svih neophodnih dokaza i dokumenata veznih za sprovođenje postupka i donošenje rešenja.

Potrebno je da su predali zahtev na vreme, da žive u tim objektima, da imaju mesto prebivališta u našoj opštini i da su pretrpeli štetu od poplavnog talasa. Lokalna samouprava je zbog toga, po službenoj dužnosti, pribavila od PS Doljevac i Katastra nepokretnosti neophodnu dokumentaciju.

Jovica Pešić se nada da će u narednih nedelju dana izraditi nacrte rešenja na koje trebaju da dobiju saglasnost od republičkog pravobranioca i tek onda rešenja biće realizovana od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a novac biće direktno uplaćen na račun vlasnika oštećenih objekata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *