Usvojen pregledni plan raspodele komasacione mase u KO Voljčince

Voljcince.8Članovi Komisije za sprovođenje komasacije u KO Voljčince, opština Žitorađa,  prošlog vikenda usvojili su pregledni plan raspodele komasacione mase u KO Voljčince (I i II deo), koji je izradio „Geo Gis konsultanti“ iz Beograda. Ovaj plan raspodele novoformiranih parcela je konačan i na osnovu njega  Komisija će uvoditi učesnike komasacije u posed.

Inače, komasacioni postupak u KO Voljčince sprovodi se na 514 ha , a faktičko stanje je sprovedeno na ukupno 800 ha. Ukrupnjavanjem 2542 parcele po starom stanju novoformirano je 1389 parcela, u koje spadaju i 180 novih parcela, tj.novih puteva.

Prosečna površina parcela pre komasacije bila je 19,85 ari, a po novom stanju, nakon komasacije prosečna površina parcele je 64, 61 ar.

Koeficijent  umanjenja za zajedničke potrebe (za putnu i kanalsku mrežu i proširenje groblja) je 4,8%.

Nezadovoljni učesnici u toku postupka komasacije podneli su 64 prigovora , što je oko 7% od ukupnog broja učesnika komasacije. Usvojena su 30, a odbijena 34 prigovora kao neosnovana. Prigovori su se odnosili uglavnom na neznatna pomeranja parcela u istim novoformiranim tablama, po mogućnosti približavanje nadeljenih parcela naselju, udaljavanje od kanaske mreže, nepravilan oblik parcele i dr.

Prema rečima predstavnika međunarodne organizacije „Giz“, u Beogradu, Nenada Gvozdenovića, dosadašnji rad Komisije za komasaciju se ocenjuje uspešnim.

Sredstva za sprovođenje komasacije obezbedili su Međunarodna organizacija „Giz“, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i SO Žitorađa. Nadzor nad izvođenjem geodetsko-tehničkih radova vrši Republički geodetski zavod.

U toku su infrastrukturni radovi koje izvodi Direkcija za izgradnju opštine Žitorađa. Radi se na čišćenju parcela radi privođenja kulturi.

Prema rečima predsednika Komisije, Ljubiše Miloševića, uvođenje u posed očekuje se najkasnije do 15.novembra. Privremeno uvođenje u posed počeće nakon završetka žetve.

Ovde možete preuzeti mapu i Odluku: LINK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *