Uveliko traju pripreme za Bostanijadu u Mekišu

Dobrički kraj  poznat je po proizvodnji bostana, pa zato i ne čudi što je u čast ovog slatkog ploda nastala i nadaleko čuvena manifestacija Bostanijada, koja se već 18 godina održava u Mekišu, selu doljevačke opštine koje je i najveći proizvodjač bostana u ovom kraju.

Pripreme za ovo tradicionalno dešavanje, koje je planirano za  nedelju 22.jul uveliko su u toku, potvrdjuje za radio Koprijan Bogi Mitić direktor doljevačke Javne biblioteka, koja u saradnji sa MZ Mekiš  godinama organizuje Bostanijadu, pod sloganom “I lubenica srce ima”.

Pored takmičenja u uzgajenju najteže i najsladje lubenice, priprema se niz drugih propratnih dešavanja. Planirane su stručne tribune za proizvodjače bostana koje će održati tim iz niške Stručne i savetodavne poljoprivredne službe na temu “Održivost proizvodnje bostana u postojećim agroekonomskim uslovima proizvodnje”. Zanimljiv večernji muzički  program  obeležiće nastup folk pevača Dragana Kojića Kebe, a planiran je i izbor za mis Bostanijade.  Prijave proizvodjača bostana i devojaka zainteresovanih za takmičenje u biranju najlepše devojke Bostanijade moguće su na telefon Javne biblioteke 018/870-814 ili lično.

Najteža lubenica meriće se na njivi pod stručnim nadzorom Službe za poljoprivredu iz Niša, dok će pobednik u kategoriji najteže i najsledje lubenice i najboljeg poljoprivrednog gazdinstva biti proglašen tokom večernjeg programa.

Podsetimo, rekord prošlogodišnje Bostanijade je lubenica teška 22 kg i 140 grama, koja je proizvedena naravno u Mekišu, selu sa dugom tradicijom u proizvodnji ovog slatkog povrća iz roda bundeva, a ovogodišnji takmičari se nadaju da će uspeti da nadmaše tu brojku.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *