Vanredna situacija u opštini Doljevac iz minuta u minut: Odron na putu Čečina-Rusna, reke nadolaze

15.00h Odron na putu Čečina-Rusna

Zbog velikih količina snega koji se ubrzano otapa i kiše koje je padala do jutros, na putu izmedju Čečine i Rusne došlo je do odrona zemljišta, saznaje radio Koprijan.  Ova putna deonica ipak nije zatvorena sa saobraćaj, tako da se saobraćaj kako-tako odvija, ali nadležni apeluju na opreznost u saobraćaju.

Južna Morava (Foto: M.Jovanović)
Južna Morava (Foto: M.Jovanović)

Inače, porast vodostaja reka, manjih rečica i kanala beleži se i dalje.

Za sada se izlivaju kanali i manje rečice, ali se beleži i porast nivoa Toplice, Južne Morave i Puste Reke.

16.09h Saobraćaj normalizovan na putu Čečina-Rusna

Odron na putu Čečina-Rusna, do kog je došlo danas pre podne, saniran je u toku dana. Saobraćaj se nesmetano odvija.

Saniran odron na putu Čečina-Rusna (Foto:Dj.K.)
Saniran odron na putu Čečina-Rusna (Foto:Dj.K.)

16.35h Raste Toplica, brani se Geronto centar u Doljevcu

Centimetri dele Toplicu od izlivanja u Doljevcu. Ekipe pored Gerontološkog centra u Doljevcu brane, pravljenjem zemljanog bedema, zgradu u kojoj je smešten veliki broj starih i lica sa invaliditetom.

Kod Doma za stara lica u Doljevcu(Foto: J.K.)
Kod Doma za stara lica u Doljevcu(Foto: J.K.)

17.58h Najveća teritorija opštine zahvaćena poplavama u poslednjih 20 godina

U ovom trenutku Toplica od vodotokova prvog reda u najvećoj meri ugrožava stanovništvo opštine Doljevac. Granica vanrеdne odbrane od poplava uveliko je probijena, jer je reka na koti 329, što je oko 60 cm preko granice. U celoj ovoj situaciji delimično ohrabruje to što se stopa njenog porasta iz sata u sat smanjuje. Trenutno raste 6 cm na sat, dok je tokom najvećeg dela dana porast bio oko 10 cm/h, rekao je radio Кoprijanu Jovica Pešić iz opštine Doljevac.  Ovo inače, nije najveći nivo Toplice, jer je u poplavama 2014. godine nivo vode bio preko 4 metra, medjutim ovo su dodaje Pešić najveće  poplave u smislu teritorije naše opštine koja je  ugrožena izlivanjem voda.

Južna Morava raste i dalje i trenutno preti da se izlije kod naselja Klisura, gde su upućene ekipe JKP da, koliko je moguće, saniraju problem.

Vodotokovi drugog reda medjutim, i dalje su najveći problem. Jugbogdanovačka reka ugrožava i dalje Mekiš i Orljane, a u Mekišu i Mekiški potok. Kruševica, koja je juče i noćas u Belotincu pravila probleme, sada se polako smiruje, pa je Belotinac jedino mesto naše opštine gde je situacija bolja no što je bila.

Pukovac(Foto:S.J.S)
Pukovac(Foto:S.J.S)

U Šarlincu je JKP uspelo da preusmeri slivanje vode iz atara sela Voljčinac, tako da je sprečena veća šteta.

U gornjem delu Pukovca takodje se i dalje sliva voda iz polja u naselje.

Školski objekti su za sada bezbedni, rekao nam je Pešić, saobraćaj se relativno normalno odvija, tako da se za sada ne planira obustava redovnih školskih aktivnosti.

Dom za invalidna lica u Doljevcu (Foto:Ljilja Mitić)
Dom za invalidna lica u Doljevcu (Foto:Ljilja Mitić)

Crveni krst, JKP, Centar za socijalni rad su, prema Pešićevim rečima osposobljeni za delovanje  u ovoj vanrednoj situaciji, sve aktivnosti su koordinisane i čini se sve da se ugroženom stanovništvu pomogne.

Pešić dodaje da se  u naredna 24 časa očekuje da će se stanje na terenu popraviti.

18.34h Kanali nisu deponije!

Pored velikih količina vode koje su izazvale poplave, nezvanično saznajemo da su ovakvom stanju doprineli i neodgovorni stanovnici pojedinih naselja, kojima su kanali za odvod vode služili kao deponije, gde su bacali smeće, o čemu je radio Koprijan ranije već izveštavao.

18.45h Lopatom na bager!

Danas je tokom intervencije radnika JKP u Šarlincu koji su pokušali da pravljenjem bedema smanje dotok vode iz polja  došlo do incidenta, kada je jedan meštanin sela iz za sada nepoznatog razloga, nasrnuo na bageristu. Radnik komunalnog preduzeća udaljio se lica mesta, a zvaničnih informacija o tom dogadjaju za sada nema.

21.35h Očekuje se smirivanje reka i kanala u toku noći

Nema značajnijih promena. Toplica blago raste u Doljevcu i sada je na koti  352 , medjutim na mernom mestu Pepeljevac opada već nekoliko sati, a to znači da se negde iza ponoći očekuje najpre stagnacija, a onda i opadanje njenog nivoa i u Doljevcu. Ipak, ona i dalje ugrožava pre svega Šarlinac, to jest romsko naselje u tom mestu. Nadležni kažu da je postavljen bedem kao odbrana od poplava, te se očekuje  da će ovaj prostor odoleti naletu vode i u toku predstojeće noći.

Južna Morava takodje raste, ali trenutno ne ugrožava u velikoj meri priobalno područje. Pusta Reka sada stagnira. Bujični vodotokovi takodje stagniraju, tako da se prema rečima nadležnih, u toku noći  očekuje smirivanje situacije.

 23.20h Novi odron na istom mestu

Izmedju Čečine i Rusne u toku večeri došlo je do novog odrona zemlje, koja je zatrpala deo puta.  Na lice mesta upućena je mehanizacija kako bi osposobila ovu putnu deonicu za saobraćaj.

 

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *