Večeras na Kukumigi Sabor Sv.Jovana-Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program

Večeras, na brdu Kukumiga, u Orljanu biće održan tradicionalni Jovandanjski sabor, posvećen prazniku rođenja Sv. Jovana Krstitelja, koji crkva obeležava 07.jula. Ova manifestacija počeće defileom učesnika i okupljenih građana iz centra sela do bine na brdu Kukumiga gde će biti održana svečanost.

Prema rečima direktora Javne biblioteke u Doljevcu, koja je organizator ove manifestacije, Bogija Mitića defile je zakazan za 19 sati kada će se svi učesnici okupiti u centru sela, a zatim uz pratnju konjičkog kluba “Nonius” krenuti ka brdu Kukumiga gde će biti i održan kulturno-umetnički program.

I ove godine, prema rečima Mitića, potrudili su se da program  bude raznovrstan i zanimljiv.

– Tradicionalno obeležavanje Sabora Svetog Jovana u Orljanu počeće u 19 sati kada će se u centru sela okupiti svi učesnici manifestacije i uz pratnju konjičkog  kluba „Nonius“ iz Gornjeg Međurova krenuti ka brdu Kukumiga  gde će biti održan kulturno-umetnički i zabavni program. Program počinje u 20.30 sati- dodaje direktor Javne biblioteke Doljevac.

Na Saboru nastupiće kulturno-umetnička društvo „Abrašević“ iz Paraćina i Prokuplja, KUD „Belac“ iz Bojnika, KUD „Jasenica iz Jasenice i folklorna sekcija iz Doljevca, a program će otvoriti zdravičar Martin Blagojević iz Šarlinca, ako i pevači etno muzike.

Orljanski paroh otac Dragan vršiće Večernju službu od 18 sati u crkvi Svetog Jovana na brdu Kukumiga i dodaje, da će kao i svake godine, biti čitana molitva i kod Šupljeg kamena za sve vernike i poklonike.

Sveta Liturgija biće održana i 7.jula od 8.30 sati. Dodaje da ga posebno raduje činjenica jer je praznik dočekuju u punom sjaju, jer je ikonostas u crkvi Svetog Jovana potpuno restauriran, a u toku je i izrada ikona.

  • I ove godine očekujemo veliki broj vernika koji će tokom popodneva i večeri doći da posete svetinje. Sa mnogo nade, ljubavi i molitve, vernici se prvo približe kamenu, prekrste se i provuku ispod njega, a sveštenik pre toga pročita prisutnima molitvu za zdravlje i okropi ih svetom vodicom, a zatim kolona vernika uputi se ka crkvi Svetog Jovana na brdu gde se održava Liturgija od 18 sati – kaže otac Dragan.

Takođe, zamolio je vernike da ne ostavljaju garderobu kod Šupljeg kamena, jer se na taj način skrnavi svetinja, već da je dovoljno da odećom koju nose dodirnu osveštani kamen i na taj način prenesu blagoslov ovog mesta.

Podsetimo, svake godine, uoči Ivanjdana, oko 5 hiljada ljudi uputi se ka brdu Kukumiga, kako bi najpre posetili Šuplji kamen, a zatim kolona vernika poseti manastir Sv. Jovana na vrhu brda, paleći sveće za svoje i zdravlje svojih najmilijih.

Ne zna se tačno kada je narod počeo da pohodi Šuplji kamen, ali prema nekim saznanjima , bilo je to posle smrti veoma poštovanog monaha ovog drevnog manastira, od kojeg je sada ostala samo crkva.

-Šuplji kamen je ostatak monaške isposnice. Tu je monah provodio vreme u molitvi i podvizavao se. To je monaški način života koji se odlikuje stalnom molitvom, duhovnim bdenjem, postom i samoćom.- kaže lokalni sveštenik.

Manastir Sv.Jovana u Orljanu proglašen je 1948. god. za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i uveden je u centralni registar spomenika kulture u RS.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *