Velika potražnja za ogrevom u opštini Doljevac

drva
Najčešća slika, ovih dana, na doljevačkim ulicama

Do grejne sezone ostalo je još dva meseca, ali potražnja za ogrevom u našem kraju je prilično velika. Kako kažu prodavci ogrevnog drveta, ovog puta, naši sugrađani odlučili su da ranije pazare dužne metre  jer protekla zima je bila neočekivano oštra, ali i duža, te su domaćini za grejnu sezonu potrošili ogrev i iz zaliha. Takođe, kada živa u termometru ide daleko u plusu, po nepisanom pravilu, cena ogreva je povoljnija nego u septembru ili oktobru.

Cena kubnog metra drveta u opštini Doljevac košta od 4.000 do 4.500 dinara za kubik bukve. Ukoliko želite cepanice, za ovu vrstu usluge, ukoliko ne želite sami da se pomučite i danima cepate drva, treba izdvojiti od 400 do 600 dinara po kubiku.  Mada, naši sugrađani, za sada kupuju samo manje količine, trgovci kažu da će ogrev, za mesec ili dva, sigurno poskupeti.

Kada je reč o uglju, u zavisnosti od kvaliteta, vrste i granulacije, tona košta između 10.300 i 16.500 dinara.

Tako na stovarištu uglja u Doljevcu „Kolubaru“možete pazariti po ceni od 10.300 dinara po toni, a „Kostolac“ je skuplji za 200 dinara po toni.

Kvalitetniji ugalj „Vreoci“, „Mezgraja“ i „Soko“ imaju veću cenu, pa je potrebno izdvojiti od 15.500  do 16.500 dinara po toni u zavisnosti od vrste.

Ove godine, stovarište „Daka“ u Kočanu uvrstilo je u svojoj ponudi i prodaju peleta i za  tonu ove vrste ogreva, treba izdvojiti 190 evra. Inače, pelet je upakovan u džakove od po 15 kilograma.

Kako kažu iskusni trgovci, sada je pravo vreme za kupovinu peleta po povoljnijoj ceni, jer je prošle godine cena rasla kako se je sezona grejanja približavala.

Inače, u ovom kraju, potražnja za briketom skoro da ne postoji.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *