Veliko interesovanje za hranitelje

Sava StevanovicInteresovanje za hranitelje u opštini Doljevac, u poslednje vreme, je veoma poraslo, kaže direktor Centra za socijalni rad u Doljevcu Sava Stevanović.

  • Hraniteljstvo je, u stvari, naziv za smeštaj deteta u porodicu koja nije njegova, a Centar za socijalni rad zaključuje ugovor o hraniteljstvu sa jednim članom porodice , odnosno – kaže Stevanović.

On dodaje, da odnos između deteta i hranitelja u svakodnevnom životu  odgovara odnosu dete—roditelj. Hranitelji preuzimaju neposrednu brigu o detetu i imaju dužnost da se staraju o njegovom zdravlju, razvoju, vaspitanju i obrazovanju.

  • Imamo trenutno preko trideset porodica u našoj opštini u kojima je smešteno jedno, dva ili tri deteta. Razlog izmeštanja dece iz porodičnog doma u hraniteljsku porodicu, obično je loša materijalna situacija koju je pratilo i edukativno zanemarivanje, jer decu nisu slali u školu. – kaže Stevanović.

On ističe, da deca, koja su smeštena u hraniteljski dom, su se odlično uklopila, emotivno su stabilna i redovno idu u školu, a tome u prilog  govore i školske ocene koje se odlične.

Direktor Stevanović kaže da život deteta u hraniteljskoj porodici podleže jasnim pravilima kojih se hranitelj mora pridržavati, a socijalni radnici stalno prate šta se dešava s detetom.

Savetnici za hraniteljstvo, jednom mesečno obilaze porodice, pre svega prostorije u kojima deca borave, i kontrolišu nabavljenu garderobu, odeću i obuću.

M.Jovanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *