Veliko interesovanje za priključak na vodosistem u našoj opštini

Na nedavno održanoj sednici SO Doljevac, utvrdjene su cene priključka na vodovodnu mrežu i to kako za sistem iz Bojnika, tako i na niški vodovod (NIVOS), kao i cena vode. Iz grada vodu će dobijati četiri sela, od kojih su tri već priključena na sistem, dok je planom predvidjeno da preostalih 12 doljevačkih sela budu priključena preko Javnog preduzeća za vodosnabdevanje iz Bojnika.

Naime, kako je radio Koprijanu rekao načelnik za privredu i finansije u lokalnoj samoupravi Jovica Pešić cene priključka domaćinstava u našem kraju na niški vodovodni sistem i cena vode identične su troškovima korisnika u gradu, ali je ipak cena vode koju je odredilo Preduzeće za vodosnabdevanje iz Bojnika niža za desetak dinara od gradske vode.

Na NIVOS su inače, priključena tri sela Ćurlina, Knežica i  Belotinac, dok će u narednom periodu, kada bude izgradjena stanica za presipavanje vode, gradsku vodu dobiti i Perutina. Kao je Pešić rekao, cena priključka na Niški vodovodni sistem (NIVOS) iznosi oko 40 000 dinara, koliko ovih dana plaćaju domaćinstva koja se u pomenutim selima priključuju na vodovod. -Naime, prema utvrdjenom cenovniku 7 300 dinara iznosi trošak radova, koji se dodatno uvećavaju za utrošen materijal, čime se dolazi do ove cene od 40 000 dinara. Cena vode po kubiku je oko 60 dinara (49 dinara bez PDV-a). Radove izvodi NAISSUS, a bitno je istaći da je preduslov za priključenje na gradski vodovod gradjevinska i upotrebna dozvola.

Priključenje na bojničku vodu košta 30 000 dinara, a dodatno se naplaćuje i vodomer. Takodje, domaćinstvo je dužno da na javnoj površini izgradi i šaht za priključak, kao i da do njega iz kuće napravi dovod.  Ipak, kubik bojničke vode jeftiniji je od gradske, jer košta oko 50 dinara, deset dinara manje. -Priključenje na sistem tehnički je trenutno izvodljivo u Pukovcu, Doljevcu i Kočanu. Svi zainteresovani stanovnici ovih sela  mogu se prijaviti na broj 016/821 418, dodaje Pešić.

Interesovanje stanovnika našeg kraja je veliko s obzirom na dugogodišnje probleme koje  imamo sa zdravom pijaćom vodom, a nadležni najavljuju da će u budućem periodu intenzivirati napore da sva sela opštine Doljevac budu povezana na vodovod.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *