Visoke temperature pogoduju požarima na otvorenom

Ilustracija
Ilustracija

Štab za vanredne situacije opštine Doljevac povodom perioda  visokih temperatura koji je pred nama, upozorava da će vremenske prilike pogodovati nastanku šumskih požara. S obzirom da je nastupio i period korišćenja godišnjih odmora i povećanog boravka u prirodi, Štab za vanredne situacije opštine Doljevac apeluje na građane da se odgovorno ponašaju pri odlasku i da ne pale nekontrolisano vatru na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena, vidno obeležena i obezbeđena.

Štab za vanredne situacije u opštini Doljevac  apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive.

Iz štaba  podsećaju  da je zakonom zabranjeno paljenje korova, strnjišta, trstike, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Prema našim informacijama, na teritoriji opštine Doljevac u protekla dva meseca,  došlo je do dva manja požara na otvorenom.  Požari su izbili pored obale reke Južne Morave i nisu ugorzili veće provršine, tako da nije zabeležena ni neka veća šteta.

I Šumarsko lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine će obavljati pojačanu kontrolu sprovođenja mera zaštite od požara, kod korisnika i sopstevnika šuma i kod korisnika lovišta.

Štab za vanredne situacije opštine Doljevac poziva građane da, ukoliko uoče vatru na otvorenom ili manji požar, o tome odmah obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije ili vatrogasnu službu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *