Visoke temperature ugrozile kukuruz

Visoke temperature, koje ovih dana vladaju, na nekim parcelama ugrozile su kukuruz, zastupljen na oko 3.500 hektara u opštini Doljevac.

Visoke temperature, preko 35 Celzijusa, ne utiču povoljno na useve kukuruza, ali i ostale poljoprivredne useve, jer nema dovoljno vlage u zemljištu. Kako kaže dr Saša Stanković iz PSS Niš, poslednja kiša i pored veće količine, nije mnogo uticala na zadržavanje vlage u zemljištu, jer su odmah posle toga nastupile visoke dnevne temperature.

  • Već desetak dana imamo tropske temperature, odnosno živa u termometru ne pada ispod 30 stepeni, tako da ovakve vremenske prilike utiču na porast i razvitak biljaka, usporavaju odvijanje fizioloških procesa biljaka, u smanjuje se  transpiracija, a time i fotosinteza, što će sigurno uticati na prinos- kaže dr Saša Stanković u izjavi z Radio Koprijan.

Prema njegovim rečima ima dosta i gubitka lisne mase pa se više ne može koristiti kukuruz ni za silažu za ishranu stoke.

  • Ima useva koji su se predali i pre kiše na zemljištima lakšeg tipa, kao i na parcelama koje nisu kvalitetno pripremljene što se tiče neophodne agrotehnike- istakao je Stanković.

On dodaje da će stručnjaci pratiti kako će se dalje odvijati situacija, ali preko je potrebno da dođe do pada dnevnih temperatura ispod 30 stepeni  ili eventualno da dođe do novih kišnih padavina, pa se onda možemo i nadati boljem prinosu kukuruza.

Ove temperature ubrzavaju vegetaciju kod ranih hibrida kukuruza tako da će vrlo brzo doći do njihovog zrenja i berbe, zaključuje dr Stanković iz PSS Niš.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *