Vladimir Marjanović iz Čečine i Tomica Kulić iz Orljana plivali za Časni krst

Vladimir Marjanović iz Čečine i Tomica Kulić iz Orljana plivali su danas na Bogojavljanje na Južnoj Moravi kod Čečine za Časni krst. Do Časnog krsta stigli su u istom trenutku, istakavši nakon toga u razgovoru za Radio Koprijan da se nisu nadmetali jedan protiv drugog, već da su zajedničkim snagama plivali u slavu današnjeg praznika i vere. Pre toga paroh crkve Sv. Arhangela Gavrila u Kočanu osveštao je i presekao kolač i blagosiljao učesnike.

Vladimir Marjanović mnogo je puta plivao ali je za veru, kaže, uvek spreman da ovaj podvig ponovi.

Tomica Kulić iz Orljana plivao je ističe danas prvi put, u svojoj 57 godini, a odlučio se za ovaj korak jer je rodjen na Sv. Jovana. Dodaje da je osećaj fantastičan i da se nije pokajao bez obzira na to što je ovo jedan od najhladnijih dana ove zime.

U ovom kraju danas u podne kada su ova dvojica hrabrih stanovnika naše opštine plivala za Časni krst bilo je minus 5 stepeni.

Inače, ovaj običaj ustaljen je kod Srba na Bogojavljanje, a uoči Jovanjdana 20. januara, u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Smatra se je ulazak u ledenu vodu lekovit, dobar za zdravlje, kao i da se time spiraju grehovi. Pravoslavci veruju da sva voda na Bogojavljenje postaje sveta.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *