Volonteri podelili pomoć ugroženima u Donjem Crnatovu i Voljčincu

U Donjem Crnatovu kod Žitorađe  i u Voljčincu  uručena je  pomoć meštanima, čija su domaćinstva pretprela štetu usled poplave koja se u ovom kraju dogodila pre sedam dana. Oni su dobili pijaću vodu, dezinfekciona sredstva, hranu, sredstva za ličnu higijenu, odeću i obuću, a pomoć su prethodnih dana prikupili odbori Stranke slobode i pravde. Ukupno su ovom prilikom volonteri iz Niša obišli dvadeset najugroženijih domaćinstva u kojima je i dvadesetoro dece.

  • Probudio sam se u ponedeljak ujutro u pet časova i kada sam pokušao da izađem iz kuće nisam mogao, jer je voda došla skoro do gornjih vrata. Na moju sreću stambeni deo kuće je izdignut, pa voda nije ušla u taj prostor, ali mi je poplavila podrum sa zimnicom, poljoprivrednu mehanizaciju, sve što sam imao. Oduvek ovde živim, dešavalo se da dođe do poplave, ali nikada nismo videli ovoliku vodu- svedoči Milovan Savić.

I ostali  potvrđuju da su se sami izborili sa svim onim nedaćama koje su došle nakon poplave. Oni još uvek nemaju vodu za piće, jer su im bunari potopljeni. O dezinfekciji prostorija koje su bile pod vodom i ne misle, kao ni o hrani za stoku koja je uništena, samo nemoćno sležu ramenima.

  • Drugi put smo u ovom selu, jer smo pre par dana dolazili i doneli pakete pomoći. Ovo je strašno. Kako kažu meštani, 70 odsto površine sela bilo je poplavljeno. Ljudi su ostali bez mehanizacije, hrane, a najgore od svega je to što ih niko nijednom nije obišao iz lokalne samouprave. Oni su prepušteni sebi- kaže Jelena Milošević, jedan od volontera i učesnika akcije.

Njenu priču, da niko iz lokalne samouprave nije izašao na teren i da su meštani sami pomoću pumpi koje imaju vadili vodu iz svojih podruma, prostorija, potvrđuju i oni. Kako kaže, evo već je sedmi dan, a nikog od nadležnih nisu videli.

Ipak, predsednik opštine Ivan Stanojević kaže da su  predstavnici lokalne samouprave obišli ovo mesto kao i sva ostala ugrožena.

  • Nije istina da ne reagujemo. Svako ko se javio da je ugrožen je sagledan kako smo mogli. Ja sam i obišao to selo. Istina je da nisu imali vodu, ali  smo zahvaljujući preduzeću „Naisus“  obezbedili i  cisternu sa pijaćom vodom i ona ide po terenu– kazao  je Stanojević.

 

D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *