Vrane napale devojčicu iz Malošišta u školskom dvorištvu

vranaKrajem prošle nedelje, desio se nesvakidašnji događaj u Malošištu. Naime, devojčicu ,staru jedanaest godina, napale su tri vrane, u blizini školskog igrališta, kada se vraćala iz škole. Devojčica ima blage povrede glave u vidu ogrebotina. Međutim, verovali ili ne, ovo uopšte nije čudna pojava za ovo doba godine. Napadi vrana zabeleženi su uvek u maju i početkom juna, ponajviše u blizini reka.

Kako kaže Dušan Stojanović, iz Udruženja za zaštitu životinja, Zoo Planet iz Niša – U ovo vreme mali ptići uče da lete i nalaze se pod budnim okom roditelja koji često smatraju da prolaznici, pa čak i domaće životinje, opasnost po njih. –

On dodaje da ova pojava nije neuobičajena i, ako je za utehu, traje desetak dana.

Takođe , dodaje Stojanović, vrane su navikle na prisustvo ljudi, i one su  veoma inteligentne. Svaštojedi su i hrane se insektima i drugim beskičmenjacima, sitnim glodarima, jajima drugih ptica, a u gradskoj sredini i ostacima od hrane koja završava u otpadu.

– Ako nekog i ozlede, to rade isključivo da bi zaštitile svoje mladunce. Kada sugrađani primete ovu pojavu trebalo bi što pre da označe mesto kako bi upozorili i ostale prolaznikeobjašnjava Dušan Stojanović iz Zoo Planet-a.

Lekari poručuju da ukoliko zbog napada ptice, ili bilo koje druge životinje, sugrađani zadobiju povredu na telu, najpre treba da je dezinfikuju, a potom i da se jave u najbližu ambulantu. Ovakve rane potrebno je isprati, a obavezno je i previjanje u narednim danima. Treba proveriti i da li je osoba već vakcinisana protiv tetanusa pa bi, u slučaju da nije, trebalo da primi antitetanusnu zaštitu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *