Za ideju rešavanja problema stupanja u maloletnički brak u ruralnim sredinama učenice Srednje škole Žitoradja osvojile 100.000 dinara

Foto: Srednja škola Žitoradja

Za ideju rešavanja problema nasilja nad ženama u ruralnim sredinama koje se javlja kao posledica stupanja u maloletnički brak, učenice Srednje škole Žitoradja osvojile su 100.000 dinara, na UPSHIFT radionici u Kragujevcu u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji i UNICEF-a, održanoj od 13. do 15.novembra.

Kako ističu u Srednjoj školi Žitoradja radionica se bavila prepoznavanjem i rešavanjem problema u lokalnoj zajednici, a njihova škola  učetvovala je sa dve ekipe. Jedna ekipa pod nazivom “Ekonomska barsa”, u sastavu Pavle Ristić, Andrija Stanković, Lazar Petrović, Đorđe Aleksić i Matija Stojanović se bavila problemom zagađenja reke Toplice i predstavila jedan od ekoloških problema zajednice.

Druga ekipa pod nazivom “Girls not brides” u sastavu Ana Pavlović, Marijana Petrović, Anita Aranđelović, Ivana Losić i Tamara Marjanović je odlučila da se bavi problemom nasilja nad ženama u ruralnim sredinama koje se javlja kao posledica ranog stupanja u brak. Baš ova ekipa je osvojila finansijsku i mentorsku podršku UNICEF-a u iznosu od 100.000 dinara, i imaće priliku da u narednom periodu ovaj projekat realizuje u praksi.

Radionica je bila organizovana tako što su odabrani učenički timovi tokom tri dana intenzivno radili na razvoju ideja, koje su potom predstavili žiriju. Žiri je odabrao pet ideja za koje će timovi dobiti novčanu i mentorsku podršku za njihovu realizaciju.

Inače, UPSHIFT spaja društveno preduzetništvo, inovacije i timski rad. Ova metodologija osnažuje mlade ljude da pokrenu rešavanje društvenih izazova u svom okruženju.Program je nastao 2004. godine pod okriljem UNICEF-a.

J.K.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *