Za koji dan počinje berba višanja, a jedino što se zna je da se ništa ne zna

Uoči početka berbe višanja u našem kraju i dalje se ne zna otkupna cena ovog voća po kome je oblast od opštine Doljevac prema Prokuplju i Merošini nadaleko poznata. Uzgajanje te voćarske kulture već neko vreme je totalno neisplativo, što uzgajivače vodi iz gubitka u gubitak. Time se nažalost agonija višnjara koja traje više godina unazad samo nastavlja.

Kako smo saznali u razgovoru sa pojedinim voćarima, ali i otkupljivačima, berba i otkup trebalo bi da startuju od naredne nedelje, a trenutno se spekuliše cenom od oko 35 dinara. Većina otkupljivača dodaje da će isplatu vršiti u roku od nekoliko dana.

Po sličnoj ceni višnja je plaćana i prošle godine, s tim što su podsetimo na početku berbe oni najbrži mogli da dobiju i 50 dinara po kilogramu, da bi već za dan, dva kilogram ovog voća koštao 40 dinara, a vrlo brzi i 30, tako da ju je najveći broj uzgajivača prodao po toj najnižoj ceni.

Sa cifrom od trenutno najavljenih 35 dinara, kako se žale voćari, ne mogu se pokriti ni osnovni troškovi, a o zaradi, dodaju, i ovoga puta nema ni govora, naročito ako se uzme u obzir da će, kako sada stvari stoje, berači naplaćivati od 20 do 25 dinara po kilogramu.

Pouzdane inoformacije o cenama nemaju ni na doljevačkim otkupnim stanicama, a više informacija očekuju od ponedeljka.  Ovdašnji hladnjačari pak ističu da godinama unazad otkupljuju samo organsku višnju od svojih dugogodišnjih kooperanata, iz Šarlinca, ali i drugih mesta u zemlji poput Merošine, Knjaževca i Pirota. Organska višnja, dodaju skuplja je, ali nije tradicija da se u ovom kraju uzgaja na takav način.

Ako je za utehu višnja je dobro rodila ove godine, ali ovde posto ono ali. Bilo je krajeva koje je zadesio grad i uništio plodove, kao što je to slučaj u selima Rasovača i Bučić u opštini Merošina. Zato voćari ovih dana, uoči berbe, sa strahom gledaju u nebo i nadju se da će ih bar loše vremenske prilike zaobići, mada će im svakako kiša koja se najavljuje za naredne dane, otežati i usporiti ubiranje plodova.

Inače, višnja je uz šljivu najzastupljenija voćarska kultura u Dobriču i okolnim oblastima, a veliki broj domaćinstava, naročito u prokupačkom kraju, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji voća. Zbog toga se godinama unazad iz Gradske uprave u Prokuplju najavljuje izgradnja hladnjače, ali se od ideje do sada dalje nije odmaklo.

Na kraju, dodajmo i to da ni ove godine zbog celokupne situacije sa stanjem u voćarstvu, ali i aktuelne epidemije virusa korona neće biti ni tradicionalnih manifestacija „Dani višnje“ u Merošini i „Toplički sabor višnjara“u Maloj Plani.

J.Kozomara

One thought on “Za koji dan počinje berba višanja, a jedino što se zna je da se ništa ne zna”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *