Završena rekonstrukcija škole u Belotincu, đaci od ponedeljka u klupama

Primopredaja izvedenih radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Vuk Karadžić“ izdvojeno odeljenje u Belotincu izvršena je danas, a nadzorni organ i izvođač radova predali su dokumentaciju investitoru. Naime, ovaj školski objekat je zahvaljujući sredstvima programa EU PRO plus i lokalne samouprave, dobio sasvim novi izgled. Deo sredstava izdvojio je  EU PRO plus, a ostatak finansirala je opština Doljevac, kao i dodatna sredstva za prevoz đaka koji pohađaju školu u Belotincu, a koji su od početka radova nastavu pratili  u školi u Malošištu.

Danas je potpisana izjava da nije došlo do odstupanja prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, sanaciji i adaptaciji objekta u Belotincu.

Pomoćnik direktora škole u Belotincu Nebojša Stamenković kaže da će učenici u novom ambijentu pratiti nastavu od ponedeljka 23.januara kada i počinje drugo polugođe za osnovce.

  • Sa zadovoljstvom mogu da kažem da će učenici ove škole nastavu od ponedeljka pratiti u Belotincu, jer je zbog radova nastava bila organizovana u školi u Malošištu. Sutra dovozimo školski inventar i postavićemo table, a zbog dobre izolacije konačno imamo tople učionice- kaže pomoćnik direktora Stamenković.

Ističe da će od prvog dana đacima biti predočeno da treba da čuvaju i paze nove prostorije, a ovom temom baviće se i na roditeljskim sastancima.

  • Nadam se da će učenici biti pažljivi i voditi računa o školskom prostoru. Dugo smo čekali na rekonstrukciju objekta, jer od kako je izgrađena nije bilo većih ulaganja i dobili smo izuzetan objekat po najvišim standardima počev od fasade, enterijera, protivpožarnog sistema, preuređenih mokrih čvorova, učionica do prelepog hola i hodnika. Možda u ovom trenutku preterujem, ali slobodno mogu reći da imamo, bar za sada, jednu od najlepših škola u ovom delu zemlje- dodaje Stamenković.

Kako kaže Dragana Novaković menadžer sektora za infrastrukturu programa EU PRO Plus kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u ovaj projekat je uloženo 200 hiljada dolara, dok je ostatak u iznosu od 150 hiljada dolara finansirala lokalna samouprava Doljevac što je za svaku pohvalu i ovu malu opštinu svrstava u red odgovornih zajednica poput zajednica u Evropskoj uniji.

  • Škola je doživela preporod iz mog ugla, videla sam kako je izgledala pre radova i izvođači su napravili odličan posao i 200 dece iz Belotinca i okolnih sela i 30 dece iz Merošine će stvarno uživati u odličnim uslovima. Najznačajnije je istaći da su svi radovi završeni pre roka, a kako bi đaci na vreme otpočeli drugo polugođe, što je za svaku pohvalu.

Kako dodaje EU PRO Plus je tokom celokupnog trajanja projekta davao smernice i savete tokom tenderske procedure, izbora izvođača i tokom uvođenja izvođača u posao.

  • Redovno smo vršili kontrolu radova i evo sad smo prisutni i tokom primopredaje objekta na korišćenje i prošli smo kroz sve ateste koje treba objekat da ispuni, a ono što je najznačajnije je da je objekat energetski efikasan i urađen sa 12 cm izolacije i sređena je unutrašnjost škole i sve će to da podigne kvalitet nastave – kaže Dragana Novaković.

Tokom obilaska rekonstruisanog objekta primetili smo i da je toalet za đake prilagođen i za učenike sa posebnim potrebama, odnosno invalidnoj deci što će im veoma olakšati boravak u školi, a ukoliko nešto krene po zlu ugrađeno je i SOS dugme da takvi učenici mogu pozvati pomoć u bilo kom trenutku.

  • Naši projekti se bave svim dodatnim stvarima i kako bi uključili i decu koja imaju posebne potrebe i kako bi im olakšali boravak u školi, da nastavu mogu da prate na što lakši način i budu ravnopravna i olakšamo im prilaz i pristup školi- dodaje Novakovićeva.

Na kraju dodaje da izuzetno poštuje napor opštine Doljevac da se uključi ovakve projekte i unaprede svoju zajednicu i deci omoguće školovanje i boravak po najvišim standardima i spremnost da izdvoje sredstva za rekonstrukciju škole.

Ističe da je ovoj jedan, od 32 projekata, koji se uz pomoć EU PRO Plus realizuju u Srbiji.

Opština Doljevac ima jednu od najvećih osnovnih škola u Srbiji, a ovo je jedna od četiri osmogodišnjih, koja je bila u izuzetno lošem stanju, sagrađena je 1955.godine.  i u kojoj su uslovi rada bili loši. Upravo zbog toga je realizacija ovoj projekta od izuzetne važnosti za našu lokalnu samoupravu.

M.J. Foto: M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *