Žitorađane muče glavobolje

domNedeljama unazad Sunce prži li prži. Zahlađenja ni na vidiku. Meteorolozi kažu-37, 38, a subjektivni osećaj-45!

„Ne izlazite na ulice bez preke potrebe do 17 sati, boravite u klimatizovanim prosotrijama, uzimajte što više tečnosti, ne idite van bez šešira“, svakodnevno slušamo apel lekara.

A taj apel je-opravdan. Evo i zašto.

Dom zdravlja Žitorađa prepun pacijenata. Dolaze noću, dolaze danju, stari, mladi, deca.

„Najviše se žale na glavobolje. I to jake glavobolje“, slažu se lekari i sestre.

-Ljudi se prevare, veruju da će časkom nešto da završe i da ništa neće da im bude, i izađu na ulicu. A Sunce prži. Otud i glavobolje. Jako Sunce smeta svima, a posebno je teško maloj deci i starim, hroničnim bolesnicima, objašnjava dr Dalibor Veličković, iz Doma zdravlja Žitorađa.

On potvrđuje da dolazi veliki broj pacijenata sa teškim glavoboljama. Oni dobiju infuziju i ako stanje nije baš alarmantno, idu kući da se odmore.

-Apelujem na građane da izbegavaju vrućinu i da ne izlaze napolje u najtopliji deo dana. Ako baš moraju, neka se zaštite od Sunca šeširima. Lagana garderoba, lagana hrana i što više tečnosti. Provetravanje prosotrija u kojima se boravi. Preterano izlaganje sunčevim zracima, pored glavobolja, može da dovede i do mnogih drugih promena, između ostalog na koži, ističe naš sagovornik.

Bilo kako bilo, leto i Sunce su lepi. Ali samo ako znamo da se ponašamo u najtopliji deo godine. I da pratimo uputstva lekara. Soba, plaža, hladovina, šešir, flaša vode i draga osoba. To je dovoljno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *